Проти законопроєкту №2362 «Слуги народу» Бужанського виступають профільний гуманітарний комітет Верховної Ради, Міністерство освіти і науки, Міністерство фінансів, десятки і сотні представників громадських організацій, діячів культури й освіти, органів місцевого самоврядування. Людей закликають прийти до стін ВР та не допустити русифікацію української освіти.

Про це йдеться у заяві, яка опублікована на сайті «Європейської Солідарності».

Вони нагадали, що цього тижня «Слуги народу» спільно з ОПЗЖ планують протягнути в парламенті антиукраїнський законопроєкт 2362 «слуги народу» Бужанського, мета якого – тотальна русифікація української освіти».

«Цей проєкт який є найбільшою загрозою українській мові й освіті з часів Януковича, передбачає внесення змін у закони про мову і про освіту», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: До розкладу засідання парламенту внесено проєкт Бужанського про скасування переходу шкіл на українську

Зазначається, що у разі прийняття законопроєкту Бужанського запланований і підготовлений з 1 вересня 2020 перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на навчання українською мовою буде скасовано аж до вересня 2023 року.

«Крім того, вносяться зміни до закону «Про повну загальну середню освіту»,  а саме: вилучається норма про обов’язковий обсяг навчання державною мовою (не менше 80 % річного обсягу навчального часу) для осіб, які належать до національних меншин, при здобутті базової або профільної середньої освіти у державних, комунальних чи корпоративних закладах освіти. Більше того, навіть у школах з української мовою навчання можна буде викладати «декілька предметів» російською!», – підкреслюється у заяві.

Читайте також: «Дати відсіч Кремлю та зупинити політичні репресії», – Рух опору капітуляції закликав до об’єднання

У фракції закликають не допустити тотальної русифікації освіти. І нагадали, що проти цього законопроєкту виступають профільний гуманітарний комітет Верховної Ради, Міністерство освіти і науки, Міністерство фінансів, десятки і сотні представників громадських організацій, діячів культури й освіти, органів місцевого самоврядування.

«Підтримувати цей провокаційний антиукраїнський проєкт можуть лише люди, які діють проти української держави в інтересах Москви», – заявили в «ЄС».

Фракція «Європейська Солідарність» закликали всі патріотичні сили і всіх небайдужих громадян об’єднатися і не допустити ухвалення реваншистського законопроєкту Бужанського.

«Ми закликаємо всіх, кому дорога наша мова і українська освіта, у четвер 16 липня о 9.00 вийти під стіни парламенту і не розходитися доти, доки проєкт Бужанського не буде знято з розгляду. Закликаємо патріотичні середовища по всій Україні рішуче протидіяти русифікаторським намірам влади в усіх доступних формах», – йдеться у заяві.

Крім того, вони звернулись із закликом до спікера Разумкова «припинити дії з розколу і русифікації України, негайно зняти русифікаторський законопроєкт 2362 з розгляду на нинішній сесії і не включати в порядок денний наступних сесій».

«Закликаємо кожного народного депутата незалежно від партійної чи фракційної приналежності стати на захист української освіти і публічно підтримати нашу позицію, а якщо дійде до голосування – голосувати проти антиукраїнського законопроєкту», – йдеться у заяві.

Наприкінці в «ЄС» попередили Зеленського, Разумкова і керівництво партії «Слуга народу» про те, що саме вони несуть усю повноту відповідальності за наслідки їхньої антиукраїнської провокації.