Сьогодні, 7 квітня, перша зміна гірників шахти ім.Засядько в окупованому Донецьку відмовилася спускатися в шахту, вимагаючи погасити заборгованість із зарплати за лютий і березень поточного року. За лютий гірникам на момент початку страйку було сплачено всього 13% зарплати, а за березень ще й не починали. І це на шахті, вугілля якої все ще потрібно у ОРДО, особливо на тлі того, що маса вугледобувних підприємств закрилися.

За підсумками, через дві години було видано ще 37% зарплати за лютий. Гірники другої зміни до роботи приступили, а перша зміна вирішила, що вона приступить до роботи тільки завтра.

«Якщо не почнуть перераховувати всю заборгованість, будемо страйкувати знову», – повідомили робітники.

Як розповів наш співрозмовник, який працює на підприємстві, всі, хто наважився на акцію непокори, добре розуміли, що це не в мирний час страйкувати через затримку зарплати. До війни це було традицією – не виплатили зарплату вчасно, працювати не підемо. Зараз одним звільненням не обійдешся…

У сьогоднішньому Донецьку на підприємство в будь-який момент можуть прибути співробітники так званого «МДБ ДНР» і влаштувати всім «профілактику», а лідерів акції протесту взагалі всім скопом занурити «на підвал».

Таке вже мало місце на шахті ім. Калініна в Донецьку. Восени 2014 року, дізнавшись про те, що робітники першої зміни мають намір не їхати в шахту, поки їм не виплатять зарплату, керівництво шахти звернулося до «МДБ ДНР». Озброєні «мдбісти» після прибуття на підприємство зібрали в загальній кімнаті другу зміну, яка тільки закінчила роботу, й третю зміну, що тільки приїхала на шахту. І до другої години ночі  «виховувала» «ворогів республіки» з вимогою видати лідерів протесту. А вже через пару днів стали хапати профспілкових лідерів. 7 жовтня «мдбісти» з дому відвезли «на підвал» голову Донецької незалежної профспілки гірників Володимира Степаненка та обох його синів (жоден з синів не працював на шахті). Повернувся з полону сам Володимир Степаненко з простреленою барабанною перетинкою, його синів тримали набагато довше. Катували всіх.

На сьогоднішній день в цілому заборгованість по донецьким шахтам така: шахті ім.Скочинського (Донецьк) 1 квітня виплатили гроші за лютий, «Торезантрацит» (м.Торез) – 35% за лютий; шахтам під управлінням «Макіїввугілля» виплатили 23% за лютий, «Засядька» – 37,1% за лютий.

На «Шахтоуправління Донбас» все ще дають відсотки зарплати за грудень 2019 року. Від сьогоднішнього для робота шахти буде припинена на період карантину, втім, вона була зупинена і за три тижні до цього, а робітники були переведені на 2/3 тарифного окладу .

Щоб було зрозуміло про які суми мова: в середньому по окупованій території Донецької області гірник підземний отримує 8,5-10 тисяч на місяць. На таких затребуваних підприємствах, як шахта ім.Засядько, гірникам платять 15-25 тис. руб., прохідникам – 10 тис. руб.

Гірники інших підприємств обговорюють можливість перейняти досвід гірників шахти ім.Засядько, хоча розуміють, чому їм це може загрожувати.