Сьогодні, 15 червня, Московський міський суд визнав винним у шпигунстві  і засудив американця Пола Вілана до 16 років колонії суворого режиму. Сторона обвинувачення просила для нього 18 років. 50-річний Вїлан  назвав процес політичним переслідуванням, а флешку, яку він отримав в грудні 2018 року, – провокацією.

Слухання проходили в закритому для ЗМІ та слухачів режимі, оскільки матеріали справи містять гриф «Цілком таємно». Суддя Андрій Суворов оголосив тільки вступну та резолютивну частину вироку.

«Визнати Пола Вілана винним в скоєнні шпигунства і призначити підсудному Вілану покарання у вигляді позбавлення волі на строк 16 років колонії суворого режиму», – йдеться у вироку.

«Це фіктивний, політичний суд»

Перед оголошенням вироку Вїлан, який раніше проходив службу в морській піхоті США і якому в цьому році виповнилося 50 років, знову заявив про свою невинність.

«Це політичний суд, фіктивний суд. Ми довели мою невинність, довели фабрикації, тепер завдання – подолати телефонне правосуддя», – сказала він.

Ті самі слова він промовив і після оголошення вироку.

«Це політичний суд, політичний вирок. Президент (США – ред), прем’єр-міністр (Великобританії і Канади – ред.)! Прошу вас відреагувати!» – додав Вїлан, який має громадянство Британії, Канади та Ірландії.

Він також подякував журналістам і дипломатам, які прийшли до залу суду. За його словами, тільки через втручання посольства США в кінці травня його відправили в лікарню, де провели термінову операцію з видалення грижі, хоча його стан був критичним і вимагав втручання.

Щодо можливого оскарження вироку, Вїлан чітко заявив, що буде оскаржувати.

«Захист вважає, що вирок повинен бути оскаржений, і ми будемо наполягати на цьому. Але останнє слово залишиться за Віланом», – сказав його адвокат Володимир Жеребьонков.

Він також наголосив, що флешка – це провокація з боку російських спецслужб.

«Захист зміг довести, що Пол потрапив в поле зору російських спецслужб за кілька років до грудня 2018-го. Ніякої інформації, яка б представляла загрозу Росії, на флешці, вилученій у Пола, не було», – наголосив він.

За словами Жеребьонкова, зараз вирішується питання, як діяти далі: або американця помилують і обміняють, або будуть оскаржувати вирок. Питання обміну буде вирішуватиметься на рівні МЗС. За словами адвоката, після затримання Вілану говорили, що його можуть обміняти на росіянина Віктора Бута, що знаходиться в американській в’язниці.

Керівник програми «Російська внутрішня політика та політичні інститути» Московського центру Карнегі Андрій Колесников відзначає тривожні сигнали цього вироку для американських еліт, а також розмірковує про можливий обмін Пола Вілана.

На його думку, такий вирок «це поворот до сталінізації свідомості спецслужб».

«Цей вирок відображає уявлення сучасних «спецслужбістських еліт» про те, як будуть покарані «вороги батьківщини». Це, вочевидь, поворот до сталінізації свідомості спецслужб, правоохоронних органів і судів. Це дуже серйозна антропологічна проблема, тому що коли цілий клас людей, відповідальних за долі обвинувачених в чомусь людей, стає сталінізірованним – це є серйозною проблемою», – наголошує він.

Щодо російсько-американських відносин, то це «ще один майданчик торгівлі» та «предмет довгої розмови між Трампом і Путіним».

«З точки зору можливої ​​торгівлі з американцями, так – це ще один майданчик, це ще одне поле для можливого політичного торгу. Питання в тому, що на що виторговувати, на що можуть обміняти Вілана. Навряд чи він, звичайно, просидить всі 16 років. Це, скоріше, сигнал сучасним американським елітам: ми тепер діємо ось так от, і будь-хто, хто буде запідозрений у шпигунстві буде таким чином покараний. Карають і громадян Росії за таку ж діяльність вельми суворо. Це тепер надовго предмет розмови між Трампом і Путіним», – додав він.

Реакція послів

Посол США в Москві Джон Салліван заявив, що він «розчарований і розлючений» вироком. І пообіцяв продовжити «домагатися звільнення Пола».

Ambassador Sullivan: Today, #PaulWhelan was convicted and sentenced to 16 years in prison in Russia. This secret trial in which no evidence was produced is an egregious violation of human rights and international legal norms. @mfa_russia pic.twitter.com/cPCh3Sflfn

— Rebecca Ross (@USEmbRuPress) June 15, 2020

«Ніяких свідчень, які доводять вину Вілана, в суді представлено не було», – сказав Салліван журналістам.

Що стосується можливого обміну, то американський дипломат заявив, що буде добиватися саме правосуддя.

«Я не уповноважений обговорювати обміни. Тепер, коли Пол став засудженим, я добиваюся правосуддя для Пола. Ми шукаємо НЕ обміну, а правосуддя для Пола».

Варто зазначити, що він і раніше називав суд над Віланом несправедливим.

«Це був таємний суд, в ході якого не було представлено жодних доказів, суд не дав можливість свідкам захисту виступити віддалено або перенести дату їхнього виступу в зв’язку з карантином»,– заявляв посол.

Британський посол Дебора Броннерт в свою чергу заявила, що буде піднімати справу Пола Вілана в переговорах з російською владою.

US and U.K. ambassadors made statements at court today on the Whelan case. US called it a mockery of justice and called for his release. Mr Whelan’s family say they’re looking to President Trump now, to get him home. pic.twitter.com/tGAPQ9DKEW

— Sarah Rainsford (@sarahrainsford) June 15, 2020

Своє обурення рішенням про засудження Пола Вілана оприлюднив у Твіттері Державний секретар США Помпео.

Outraged by the decision today to convict Paul Whelan on the basis of a secret trial, with secret evidence, and without appropriate allowances for defense witnesses. Paul’s treatment by Russian authorities continues to be appalling, and we demand his immediate release.

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) June 15, 2020

Сам Вїлан, виступаючи 25 травня на судових дебатах, просив виправдати його.

«Я поважаю історію і культуру, я ніякий не шпигун і не кадровий розвідник, як мене намагаються представити співробітники прокуратури. Я не маю до спецслужб ніякого відношення. Я прошу мене виправдати», – говорив він.

Прокурор же під час дебатів просила призначити Вілану покарання у вигляді 18 років позбавлення волі.