Депутати відправили у відставку головного банкіра країни, який сам попросив звільнити його від обов’язків. Він відповів на запитання щодо тиску та причин подачі заяви.

Сьогодні, 3 липня, Верховна Рада на позачерговому засіданні підтримала президентське подання на звільнення Якова Смолія з посади керівника Національного банку України.

Проєкт постанови підтримали 286 народних депутатів.

Під час звернення до депутатів Смолій підкреслив, що Нацбанк знаходиться поза політикою. Водночас, протягом останнього року він постійно відчуває тиск з боку законодавців і судової системи.

Смолій вказав, що його відставка не означає, що інституційна незалежність НБУ зломлена. Однак підкреслив, що цей його крок – попередження про перетин «червоної лінії» для влади.

«Я прийняв складне, але необхідне рішення піти у відставку. Оскільки тривалий час на Нацбанк здійснюється систематичний політичний тиск: тиск на прийняття рішень, які не є економічно обгрунтованими, які фокусуються на короткострокових перемогах і можуть дорого обійтися українській економіці в більш далекій перспективі … Тиск через суди, проплачені мітинги на Інститутській і під будинками членів правління (НБУ – ред.), інформаційні атаки, побудовані на маніпуляції і брехні. Необгрунтовані політичні оцінки політики НБУ і безпосередньо моєї діяльності. Використання Ради НБУ для створення корпоративного конфлікту в середині інституції. Це ускладнює роботу центробанку… Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зломити? Ні! Це протест, це сигнал і попередження, це «червона лінія». Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи в Нацбанку», – сказав чиновник в своєму виступі з трибуни парламенту.

Він також додав, що протягом останнього року на нарадах за участю депутатів і представників Кабміну звучали заклики «залити економіку грішми», «поставити інфляцію 11% і курс 30, тому що такі параметри закладені в бюджет». Це все суперечить принципам вільного ринку.

«Ці гасла змусили мене прийняти таке рішення», – сказав Смолій.