8 березня кілька тисяч вірян російської церкви Московського патріархату влаштували хресну ходу «Торжество православья» у Вінниці. Суть цієї акції, яка не пропустила навіть швидку з включеною сиреною, пояснили «боротьбою з коронавірусом, який поширюється світом.

Про це повідомляє місцеве видання Vежа.  

У повідомленні додали фото паперу, який роздавали вірянам і журналістам перед початком ходи, щоб пояснити, що взагалі відбувається. У «документі» вказується, що мета акції – це «традиційна реакція церкви на спалахи хвороб, посухи, природні катаклізми, епідемії, що є надзвичайно актуальним в умовах поширення світом коронавірусу».

Видання вказує, що віряни російської церкви почали збиратися на акцію заздалегідь – люди у хустках та з іконами в руках буквально «окупували» громадський транспорт. Зібрались біля Воскресенського храму на Хмельницькому шосе віряни та багато поліції, тому що учасники ходи мали намір рухатися проїжджою частиною по Соборній.

«Зрештою майже рівно о 15:30 кількатисячний натовп рушив центром міста в напрямку Спасо-Преображенського собору, який віряни Московського патріархату вважають «захопленим». Нагадаємо, що головний православний храм Вінниці перейшов в Православну Церкву України ще в грудні 2018 року», – йдеться під фотографіями цього дійства.

Очолювали колону, як то водиться, священики, за ними йшли чоловіки та жінки з великими іконами на масивних дерев’яних конструкціях. А вже потім йшла решта вірян. Весь час колона співала церковні пісні про спасіння.

На розі Соборної та Гоголя сталася досить символічна ситуація в контексті «боротьби з хворобами»: карета «швидкої», з проблисковими маячками та увімкненою сиреною, не змогла продовжити рух через заблоковану ходою Соборну. Намагання водія клаксоном та сиреною «розігнати» вірян не увінчалися успіхом, відтак «швидка» мусила змінювати напрям та продовжувати рух об’їзними шляхами», – пишуть журналісти, які були присутні під час такої ситуації.

Коли колона дісталася Спасо-Преображенського собору (УПЦ, – ред.), де у саме той час тривала служба, побачили металеву огорожу з розбірними парканами, які поставили, вочевидь аби уникнути конфлікту між вірянами. Прибічники російської церкви не заходили до собору, а розташувалися на площі Шевченка, де поставили столи, на які розмістили найбільші ікони. І вже там проходив молебень на чолі з митрополитом УПЦ МП Варсонофієм.