Об’єднана слідча група оприлюднила нові матеріали, які свідчать про безпосередню участь Росії у справі про катастрофу малайзійського «Боїнга» МН-17, який було збито бойовиками у 2014 року над Донбасом. Серед цих даних зокрема і такі, які взагалі неможливо спростувати – це перехоплення розмови терористів «ДНР» з їх російськими кураторами.

Про це сьогодні, 14 листопада, повідомили на сторінці Conflict Intelligence Team у Facebook.

В оприлюднених телефонних розмовах названі прізвища радника президента Росії Володимира Путіна Владислава Суркова, міністра оборони Росії Сергія Шойгу, директора ФСБ Олександра Бортникова.

«Переговори, зокрема, свідчать про безпосередню причетність міністра оборони Росії Сергія Шойгу і директора ФСБ Олександра Бортнікова до координації дій сепаратистів на сході України», – заявила слідча група.

Крім того, вона звернулася до свідків з проханням поділитися інформацією про керівництво і джерела фінансування «ДНР». Особливо у всьому, що стосується генерала ФСБ Володимира Івановича. Слідчі вказують, що він міг бути причетним до безпосереднього керівництва проросійськими силами в конфлікті на сході України.

Так, повідомляється про те, що у розшифрованих телефонних розмовах один з терористів «ДНР» повідомив якомусь командиру, що «прибудуть люди з повноваженнями від Шойгу». Бойовик заявив, що «польових командирів пустять під ніж, тому що вони зарвалися, грабують, ґвалтують, вбивають і граються в політику».

Також було озвучено, що лідери терористів у тісних стосунках із російськими силовиками і що ФСБ і ГРУ були причетні до управління «ДНР».

«Один зі свідків заявив, що лідери «ДНР» регулярно їздили в Москву, щоб проконсультуватися зі своїми контактними особами у ФСБ і ГРУ», – йдеться у висновку.

До того ж, слідчі заявили про те, що Російська Федерація впливала не тільки як військова підтримка – зв’язки між «республікою» і Росією виглядають набагато тіснішими.

«Ми також повідомили, що розслідування щодо інших причетних осіб триває. Ми показали, що збройна група в Донецьку була на зв’язку з російськими урядовцями щодо військової підтримки. Останній аналіз заяв свідків та іншої інформації виявив, що вплив Росії на «ДНР» йшов далі, ніж військова підтримка. Зв’язки між російськими офіційними особами та лідерами «ДНР», як виглядає, були набагато тіснішими», – сказав Енді Крааґ.

Його австралійський колега Дейвід Нелсон додав, що на крім звичайних мобільних телефонів бойовики використовували також і захищені канали зв’язку, які були надані Росією.

«Значна кількість із них, як виглядає, була надана Російською Федерацією, більше того, використовувалася російськими високопосадовцями у їхніх контактах із бойовиками», – додав член Спільної слідчої групи Дейвід Нелсон.

Нагадаємо. 17 липня 2014 року у небі над Донецькою областю був збитий пасажирський «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, який прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія). На борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Єдиного свідка зі сторони бойовиків, якого вивезли українські спецслужби з окупованої території і запитували Нідерланди Україна передала Росії в рамках обміну. Фракція «Слуга народу» заявила, що не вважає його цінним свідком у цій справі.