Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що країні-окупанту не вистачає води для російських військових і будівництва. У звичайних людей з цим проблем немає. Однак нестача води окупантами буде якимось чином вирішуватися і, можливо, діями, які будуть спрямовані на захоплення території, звідки постачається вода.

Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив у ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

Він наголосив, що вода потрібна саме для тих сфер, які розгорнули окупанти на півострові.

«Нестача води окупантами буде якимось чином вирішуватися. Власне, в Криму немає браку води до такої міри, щоб не вистачало людям для їх нормальної життєдіяльності, але для багатьох сфер, які розгорнули зараз окупанти, в тому числі будівництво житла для військових, і для тих, кого вони переселяють з Росії… їм потрібна вода», – зазначив Чубаров.

Він також підкреслив, що «зараз відбуваються штучні демографічні зміни етнічного складу населення Криму» і для цього з півострова продовжують витісняти кримських татар та етнічних українців.

«В Криму потрібна вода, і немає жодних інших напрямків вирішення цієї проблеми, аніж постачати дніпровську воду з материкової частини української території», – зазначив він.

За словами Чубарова, через різке падіння цін на нафту, санкційний тиск, коронакризу та воєнні авантюри у Сирії та Лівії Путін опинився у скрутній ситуації.

«Отже, Путіну потрібно буде показати себе, як і в 2014 році, що він не просто не змінився, а він ще більше зміцнів… Путін, як і Сталін, як би він не нехтував міжнародним правом, завжди намагається знайти приводи, щоб приховати таке брутальне нехтування», – вважає він.

Глава Меджлісу також додав, що в цій ситуації Путін знову буде акцентувати, як «хунта» в Києві не постачає воду до Криму, і мешканцям півострова треба буде допомогти.

«І це все нас доводить до розуміння того, що не виключені дії, які будуть спрямовані на те, щоб взяти під свій контролю ту територію, звідки постачається вода. Тобто вглибину Херсонської області, до Нової Каховки», – резюмував Чубаров.

Нагадаємо. Росія звернулась до світової спільноти з вимогою вжити невідкладних заходів для зняття Україною блокування подачі води в анексований Крим. Звернення відправлено на ім’я Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна уважно слідкує за ситуацією в окупованому Криму, однак не планує допомагати Росії вирішувати її проблеми, які виникли у зв’язку з окупацією українського півострова.