Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що скандальний законопроєкт «про дезінформацію» відміняти не будуть, але планують допрацювати.

За його словами, медіаспільнота надала деякі зауваження щодо проєкту закону «про дезінформацію». Ці зауваження поділили на групи й зараз відбувається робота над доопрацюванням проєкту закону.

Про це він розповів в ефірі програми «Зворотний відлік» на Суспільному мовнику.

Зокрема, він повідомив, що робота буде тривати не один день, бо планується праця, звернення до суспільства, праця і звернення до суспільства. А взагалі вони шукають «конструктивний діалог».

«Ми хочемо конструктивного діалогу і ми шукаємо відповіді на питання постійно. Ми провели у вівторок стратегічну сесію з великою кількістю журналістів і медіаспільноти, ми отримали зворотний зв’язок, розбили всі зауваження на групи і зараз працюємо з кожною групою зауважень, а потім повернемося до суспільства, потім переробимо закон зі стейкхолдерами і повернемо його ще раз, покажемо цей закон», – пояснив Бородянський.

Міністр також наголосив, що нинішній проєкт закону «про дезінформацію»– це комплексний «конструктор», який включає відповідальність, медіаграмотність і захист прав журналістів.

Крім того, він вважає, що пункт у законопроєкті щодо створення так званої «Асоціації професійних журналістів» спрямований на те, щоб забезпечити журналістській спільноті дотримання етичного кодексу. Тобто, цензурою він це не вважає, але хоче відокремити журналістів від журналістів за допомогою журналістів.

«Ми створюємо систему, у якій є можливість відділити журналістів, які говорять правду, від журналістів, які не говорять правду. Причому не державою розділити, а самими журналістами», – заявиви Бородянський.

Нагадаємо. 15 листопада 2019 року міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський разом із першим заступником міністра Анатолієм Максимчуком представили концепцію захисту інформаційного простору від дезінформації, розроблену міністерством.

17 січня 2020 року Міністр культури, молоді і спорту України Володимир Бородянський презентував законопроєкт про дезінформацію, яку надають ЗМІ. У ньому передбачені адміністративна та кримінальна відповідальність до 7 років ув’язнення та 1000 мінімальних зарплат штрафу. Законопроєктом також пропонується запровадити інститут уповноваженого з питань інформації.

17 січня Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Верховній раді прийняти за основу законопроєкт №2693 «Про медіа».

22 січня генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес заявив, що український уряд має поважати саморегуляцію та автономію журналістів і не втручатися в цей процес.

23 січня Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір заявив, що деякі положення порушують права журналістів, а проти дезінформації чинне законодавство вже має протидію.

24 січня автор скандального законопроєкту про протидію дезінформації Бородянський заявив, що у документі не буде передбачено ув’язнення, проте є інші можливості покарати тих, хто порушує. Замість ув’язнення будуть суспільно-корисні роботи.