Росія веде війну на Донбасі в інший спосіб, зображуючи перемир’я, просто взявши паузу для вирішення іншого завдання. Кремль навмисне вигадує формат зустрічей радників глав держав нормандської четвірки, а Київ намагається підлаштовуватися. І зустріч у Нормандському форматі – не досягнення Зеленського, а виконання ультиматуму Путіна, який відмовився проводити зустрічі, тому що Порошенко не йшов на поступки.  

Про це розповів експредставник України в політичній підгрупі ТКГ в 2015-2016 та 2019 роках Роман Безсмертний на телеканалі Obozrevatel TV.  

Він нагадав, що «у Тристоронній контактній групі немає «історичної пам’яті» – пам’яті про рішення, які були ухвалені раніше». Тож зараз всі вони раз за разом «б’ються об штангу».

Нормандський формат – російська ініціатива для усунення фахівців

Роман Безсмертний нагадав, що під час президентства Порошенка саме Росія зініціювала цей формат політичних радників глав держав. І вказав, що «в системі міжнародних двосторонніх і багатосторонніх відносин такого формату не існує». Росія навмисно придумала такий формат, щоб обійти МЗС України та уряд.

«Є формат політичних директорів, це керівники чи заступники керівників відповідного департаменту. Наступні за ними – міністри закордонних справ, потім глави урядів і глави держав. Якщо спробувати знайти завдання політичним радникам глав держав, то його в принципі не існує. Це означає, що Росія навмисне придумує формат для того, щоб обходити і уряд, і Міністерство закордонних справ, які в більшості цих держав виробляють і реалізують зовнішню політику для того, щоб нав’язувати українському політичному керівництву певні тези, позицію», – зазначив він.

За його словами, саме МЗС працює дуже фахово і фрагментарно, але зараз є «свідчення того, що МЗС фактично відсунуте від реалізації зовнішньої політики». При цьому, з боку уряду взагалі немає жодної позиції – його просто усунули.

Також він акцентував, що після появи у мінському процесі Кравчука та Фокіна всі взагалі «замовкли про те, що там був віцепрем’єр. Ніхто не може дати відповіді на запитання, які його функції в цьому процесі».

«З моєї точки зору, радники глав держав можуть готувати зустріч, але вони не можуть розглядати питання по суті. Бо функціонально ці речі розписані, а в Україні ще й між РНБО».

«Мир на Донбасі» дорівнює минулорічному «припинити стріляти»

За словами Безсмертного, аналізуючи останню риторику і словесний набір, дуже легко сформувати відповідь на головні питання того, що відбувається.

Так слова «мир на Донбасі» – це не те, що спускається з неба. І не наслідок того, російські військові залишать Донбас, Україна візьме під контроль кордон.

«Як зробити «мир на Донбасі» без зусиль? Це все одно, що було сказано за рік до того – «припинити стріляти», – підкреслив він.

Крім того, експредставник ТКГ пояснив суть того, яке в нас «перемир’я» та чи закінчується війна. А також про те, як подається спотворена інформація з фронту.

«Ось дивіться: уже кілька днів не стріляють. Ба більше – в день святкування Дня Незалежності було оголошено, що не стріляють. Це неправда. Тому що і Генеральний штаб, і ОБСЄ фіксують: так, диверсійно-розвідувальні групи не діють, так, снайпери не працюють. Але, наприклад, гранатомети використовуються, стрілецька зброя використовується, різного роду літальні апарати для закидання вибухівки використовуються. Контрабанда через лінію фронту використовується. І так далі», – пояснив він.

Безсмертний також підкреслив, що російсько-українська війна продовжується, просто Росія зараз змінила тактику, тому що їй це потрібно для вирішення інших питань. Тож зараз просто пауза.

«Скажіть мені, це мир чи це війна в інший спосіб? Це війна в інший спосіб. Це затишшя потрібно було тільки для того, щоб переорієнтуватися на ситуацію в Білорусі. І це читається з усіх дій. Так, абсолютно. Кремль вже ув’яз у війні в Лівії, в Сирії, в Нагірному Карабаху, в Придністров’ї, в Україні. Поява Білорусі в цій ситуації означала, що вони не в змозі впоратися. Їм потрібно було брати паузу», – сказав Безсмертний.

Кульбіти сьогодення: ультиматуми, «нормандія», «биття об штангу»

Безсмертний нагадав, що поновлення зустрічей відбулося не завдяки домовленості про це Зеленського, а через виконання ультиматуму Путіна, який за будь-яких умов намагався позбутися неугодного Порошенка, який не погоджувався з вимогами Кремля.

«По-перше, зустріч у Парижі – це подяка українцям за те, що вони відмовилися від послуг Порошенка. Згадайте період виборчої кампанії, коли Путін заявив: доки буде Порошенко, зустрічі не буде. То хто винуватий у тому, що не зустрічалася четвірка? Путін, який поставив ультиматум. Ультиматум неугодному Порошенку, який не погоджується на позицію російської сторони», – нагадав він.

Щодо того, на які поступки зараз вирішили йти призначені президентом Зеленським до складу ТКГ Кравчук та Фокін, то всі ті питання аналізувалися ще у 2015 році і були відкинуті.

«Ще одне, що дуже важливо розуміти. Я усвідомлюю, що з часом і Вітольд Павлович, і Леонід Макарович (Фокін і Кравчук, – ред.) ознайомляться з усіма матеріалами. Вони дізнаються, що питання вільної економічної зони, про яке вони говорять, в 2015 році аналізувалося і отримало відповідь. Вибори аналізувалися і отримали відповідь», – сказав він.

Так, Безсмертний торкнувся питання запровадження вільної економічної зони для всього Донбасу.

«Як ви збираєтесь запровадити вільну економічну зону, коли територія не контролюється ні внутрішньо, ні по периметру? Адже є об’єктивні умови для того, щоб вільна економічна зона контролювалася хоча б по зовнішньому периметру. Я вже не кажу про наявність майна у власника, сплату податків, реєстрацію підприємств тощо», – каже він.

Крім того, наголосив, що вибори пройшли і «нормандська зустріч» пройшла. Але за фактом зустрічі результат дорівнює нулю.

«За винятком звільнення військовополонених, що вирішувалося без Нормандії в мінському процесі. Бо вже до того було підготовлено більш ніж 170 учасників, щоб зробити це взаємне звільнення», – наголосив він.

Крім того, він додав, що у 2016 році всі ключові питання, які піднімаються зараз, були передані на рівень глав держав. А Зеленський все повернув назад, «зокрема й формулу Штайнмаєра, внесення змін до Конституції, вибори, вільні економічні зони і так далі».

«Цей кульбіт, який відбувся, і став платою за те, що відбулася зустріч», – наголосив він.

Він також нагадав, що після цього відбувається ситуація, в якій Україну втягують у так звану «консультативну раду», але згодом їм довелося зробити відступ назад.

«Піком усього цього стало таке: гендлюємо (спекулюємо, перепродаємо, – ред.) Крим і Донбас через воду. Зупинили цей процес. У результаті з’являється необхідність чергового переформатування. З’являються нові особи в цьому процесі. І це буде нескінченно», – додав Безсмертний.

Він також наголосив, що у складі ТКГ мають бути люди, які «хоча би на технічному рівні, які все тримають у пам’яті», тож має бути історична пам’ять.

«Не можна впродовж 7 років, коли ти воюєш із противником, 7 разів битися об штангу», – додав він.

І порекомендував новим учасникам ознайомитися зі стенограмами, з протоколами, з матеріалами цього процесу «і тоді, з огляду на наявну базу, пропонувати якісь ідеї».