Офіс президента виявляє цілковиту байдужість до долі звільнених у кінці грудня 2019 року з полону проросійських бойовиків українців. Вони не мають жодної копійки, хоча держава має виплатити по 100 тисяч гривень.

Про це сьогодні заявив журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов у Фейсбук

За словами Бутусова, влада взагалі не допомагає звільненим українцям, приділяє увагу іншим інформприводам.

«Два місяці тому були звільнені наші полонені, їх зустрічали з великою помпою. Але тепер Офіс президента виявляє цілковиту байдужість до долі звільнених людей. З’явилися нові інформприводи, а тим часом ігноруються елементарні проблеми героїв Донбасу, тих самих «представників непідконтрольних територій», які пожертвували всім, щоб повернути Донбас під контроль України», – написав Бутусов.

За його словами, «досі жоден із звільнених не отримав обіцяну компенсацію в 100 тисяч гривень». Більшості з них немає де жити, влаштуватися на роботу вони не можуть. Крім того, мають проблеми зі здоров’ям.

«Два місяці люди живуть без копійки грошей! Не вирішуються елементарні проблеми цілого ряду наших відомих героїв, яким держава повинна виплатити куди більше 100 тисяч – їх зарплату за проведені роки в тюрмах і тортур. А де звільнені будуть жити? Квартири багатьох відібрані окупантами. Ніхто не цікавиться, а куди тепер подітися тим, хто віддав заради боротьби за свободу України. А здоров’я? У багатьох великі проблеми з зубами, які вибили кати, що з цим робити? А робота?» – наголошує він.

Бутусов також нагадав про активність президента Володимира Зеленського стосовно молодої українки Анастасії Зінченко, що залишилася в китайському місті Ухань разом зі своєю собакою.

«Це дуже зворушливо, що президента так жваво хвилює доля українки з Ухань і її собачки, звичайно, їм треба допомогти. Але у вас, Володимире Олександровичу, в країні є проблема страшніше коронавируса – війна! І ваш борг організувати роботу держави так, щоб виконувати зобов’язання перед тими, хто чесно і без дешевих понтів ризикує собою заради Батьківщини, і створює тим самим вам саму можливість вести якісь переговори. І ви не маєте права забувати про людські долі, за які взяли на себе відповідальність. Ви не маєте права кидати і забувати своїх громадян. За словами президента повинні стояти вчинки. Інакше це не слова, а порожній треп», – підсумував Бутусов.

Нагадаємо. 29 грудня 2019 року між Україною і представниками самопроголошених «Л/ДНР» відбувся обмін полоненими і утримуваними особами. Українська сторона отримала 76 людину, у тому числі 12 військовослужбовців, а проросійські бойовики – 127 своїх поплічників.

В середині лютого уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила, що звільнені з полону проросійських «Л/ДНР» громадяни просять її допомогти в забезпеченні їх житлом.