Вчора, 19 серпня, пройшла чергова зустріч ТКГ. За підсумками зустрічі Росія опублікувала документ з вимогами до української влади. Фактично, було висунуто черговий ультиматум, який «може стати дієвим».

Про це йдеться у відкритій заяві «Руху опору капітуляції» до президента Зеленського, яку оприлюднили на сторінці Фейсбук.

Активісти нагадали, що це не перший ультиматум з боку Росії до Зеленського. Цього разу мовиться про «необхідність проведення виборів на окупованому Донбасі восени цього року, повне виконання неприйнятних положень «Мінських домовленостей», узаконення «формули Штайнмаєра» і таке інше».

Активісти побоюються, що Зеленський може піти на такий крок.

«Москва шантажує Зеленського можливим зривом найближчої зустрічі «нормандської четвірки». Ворожий ультиматум, на превеликий жаль, може бути дієвим, оскільки Зеленський давно одержимий зустрічами «нормандської четвірки», під час яких він самостверджується як президент», – йдеться у заяві.

Крім того, останні призначення до складу ТКГ та взагалі весь «квартет» викликає сумніви. Всі четверо постійних представників відзначалися сумнівною діяльністю та заявами, які відповідають позиції Росії.

«Треба враховувати й те, що переговорний «квартет» від України у складі Єрмака, Демченка, Кравчука і Фокіна не вселяє оптимізму і сподівань на відстоювання наших національних інтересів. Своїми заявами і діями ця четвірка не заслуговує на довіру. Не кажучи про сумнівну діяльність кожного з них, їхні публічні заяви відповідають позиції агресора, а не України. Також, триває так званий режим припинення вогню, який регулярно порушується окупаційними військами за мовчазної реакції з боку української влади», – йдеться у заяві.

«Рух опору капітуляції» вчергове звертається до президента Зеленського з вимогою не йти на будь-які ультиматуми Кремля. І усунути «квартет» від переговорів.

«З огляду на ці обставини, Рух опору капітуляції вимагає у Зеленського якнайшвидше і однозначно офіційно відкинути ультиматум Москви, а також усунути від переговорів давно дискредитованих Єрмака, Демченка, Кравчука і Фокіна. Про всяк випадок нагадуємо, що відповідні петиції і заяви громадянського суспільства з такою вимогою озвучуються давно і регулярно», – резюмували активісти.