В Кремлі пройшла зустріч президентів Росії та Туреччини Володимира Путіна та Реджепа Таїпа Ердогана, під час якої обговорювалася ситуація в сирійському Ідлібі.

Про погляд турецької сторони повідомляє турецьке інформагентство «Анадолу»

За підсумками зустрічі, яка тривала близько 6 годин (три з них тет-а-тет між президентами), сторони дійшли згоди. Президенти Росії та Туреччини Володимир Путін та Реджеп Таїп Ердоган домовилися про припинення вогню в сирійському Ідлібі.

«Сьогодні вночі, починаючи з 00.01 вступить в силу режиму припинення вогню в сирійському Ідлібі», — сказав Ердоган.

За словами турецького лідера, назріла необхідність зміни статусу Ідлібской зони деескалації.

«Формування нового статусу-кво в Ідлібській зоні деескалації неминуче на тлі трагічних подій, що стали наслідком атак прихильників Асада, що також призвело до загибелі турецьких військовослужбовців», — додав він.

Також Ердоган звинуватив в ескалації конфлікту виключно прихильників режиму Асада і назвав їх винними. Він заявив, що Росія і Туреччина будуть забезпечувати режим припинення вогню, але його країна залишає за собою право наносити потужні удари у відповідь на будь-які атаки прихильників Асада.

Росія говорить, що обидва лідери погодили спільний документ щодо врегулювання в Сирії, який озвучили міністри закордонних справ двох країн.

Російське видання «РІА» повідомляє, що угода включає в себе наступні пункти:

Припинення всіх бойових дій по існуючій лінії зіткнення з півночі 6 березня.Росія і Туреччина створюють коридор безпеки шириною шість кілометрів на північ і південь від траси М4 у Сирії.Росія і Туреччина з 15 березня починають спільне патрулювання вздовж траси М4.

Путін висловив упевненість в тому, що досягнуті домовленості стануть основою для врегулювання ситуації в Ідлібі. Він зазначив, що Москва не завжди поділяє оцінки Анкари щодо подій в Сирії, але в критичні моменти сторонам завжди вдавалося знаходити точки дотику.

Обидва лідери погодилися з тим, що не можна допустити ослаблення боротьби з тероризмом, і домовилися продовжувати співробітництво в рамках астанінського формату по Сирії.