L-39М1 – перший отриманий у цьому році модернізований навчально-бойовий літак. До кінця року одесити мають доправити замовнику ще один.

Про це повідомляє Defense Express.

Вчора, 23 листопада, модернізований на ДП «Одеський авіаційний завод» навчально-бойовий літак L-39М1 вирушив в одну з бригад тактичної авіації Повітряних сил Збройних сил України. Він був відновлений та модернізований на одеському держпідприємстві в рамках Державного оборонного замовлення цього року.

У замовленні 2020 було передбачено відновлення лише двох L-39М1, при цьому вони мали покинути стіни складального цеху Одеського авіаційного заводу на два місяці раніше. Зазначається, що відтермінувати довелося через проблеми з постачанням обладнання та агрегатів від суміжників.

«Досить цікаво, що за даними прес-служби Концерну, за 9 місяців ц.р. виконано 98% плану з модернізації або виготовлення нового ОВТ (з них 92% авіаремонтними підприємствами). Схоже, що два навчально-бойові літаки входять як раз в ці 2% (та відповідно 8% в авіакластері). При чому їх ремонт та модернізація оцінюється дуже недорого – приблизно 750 тисяч гривень (тобто дуже «скромні» $14 тисяч за один літак) за дві одиниці (при умові, що всі 8% запізнення приходяться лише на це замовлення)», – йдеться у повідомленні.

10 днів тому почалися заводські випробування і польоти першого відновленого та модернізованого L-39М1, а другий борт займе місце на випробувальній стоянці на наступному тижні.

Літак Aero L-39C Albatros бн 106(майбутній L-39М1)