У так званому проєкті «дорожньої карти» від «ДНР/ЛНР» під чуйним керівництвом Росії вирішили включити окуповані території Донецької та Луганської областей до складу України. Особливий статус вже не «республік», а окремих регіонів залишився, однак росіяни його переписали і додали ще більше умов.

Відповідний «документ» оприлюднило проросійське видання «Страна.ua».

Так, окупанти висувають умови президенту України, чітко вказуючи його прізвище і те, що Зеленський має зробити протягом 30 днів після того, як ВР підпише їхні умови щодо внесення змін до Конституції України.

Варто звернути увагу, що тут вже розглядаються не «республіки», а саме окремі регіони у складі України, які чомусь мають функціонувати у такому вигляді до 2050 року і для них потрібно буде розробити окремий закон України. Ну і референдум, звісно, прописаний.

«У складі України утворюються Окремий район Донецької області і Окремий район Луганської області. Вони функціонують до 2050 року. Особливості їхнього самоврядування та повноваження всіх органів влади там диктуються окремим законом України. Причому ця стаття Конституції, а також закон, що її доповнює, не можуть бути змінені без згоди жителів окремих районів, яке виражене на референдумі. Правда, проводити такий референдум не можна раніше 2045 року і пізніше 2049 року».

Закон про особливий статус

Одночасно з конституційним законопроєктом в Раду мають бути внесені зміни до закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей, які потрібно попередньо узгодити в ТКГ.

Сам закон про особливий статус окупанти хочуть переписати. Пропонується, по суті, новий документ, що сильно відрізняється від того, що є сьогодні.

Там повторюється думка, що будь-яка зміна статусу ОРДЛО може статися тільки після референдуму, за проведення якого висловилося не менше 20% жителів регіону, які проживають в ньому останні п’ять років.

Також йдеться про те, що розміщення на окремих територіях формувань ЗСУ дозволяється тільки після згоди Донецької та Луганської районних рад. Те ж саме йдеться про масові акції: людям з території решти України або іноземцям не дозволяється без особливого дозволу влади збиратися в кількості понад сто осіб.

Головні центри місцевої влади – Донецька та Луганська райради – працюють за законами України, які стосуються місцевого самоврядування, але мають додаткові повноваження:

вирішують питання адміністративно-територіального устрою всередині ОРДЛОмісцеві референдуми і вибориуправління майном територіальних громад, землею, надрами, водними та іншими природними ресурсами територійформування місцевих бюджетів за законами України, в яких буде прописано перерахування податків і зборів спеціально для ОРДЛОприкордонне економічне співробітництво з РФ з урахуванням загальних митно-валютних правил Українивизначення офіційних мов з урахуванням статусу державної мови Українивизначення повноважень народної міліції – з урахуванням закону, який розмежовує функції НМ з української Національною поліцієюпогодження призначення керівників органів прокуратури та судіввизначення свят і пам’ятних дат.

Ключові речі залишаються: вплив ОРДЛО на суди, прокуратуру, міліцію, визначення статусу російської мови і особливий економічний статус – в тому числі і у відносинах з РФ.

Тож очікувати, що щось зміниться у найближчому майбутньому, точно не варто. Україна навряд чи піде на ті умови, які висунули окупанти. Як би цього не жадав Путін.