Нідерландський журналіст отримав доступ до конфіденційної відеоконференції міністрів оборони країн ЄС. Він використав інформацію, яку було опубліковано в акаунті міністра оборони Нідерландів у Twitter.

Про це повідомляє Politico.

Журналіст Даніель Верлаан з RTL Nieuws на відео з’явився у великому вікні у верхній частині екрану відеоконференції. Потім посміхнувся і помахав міністрам. При цьому присутні засміялися.

«Ви знаєте, що ви потрапили на секретну конференцію?», – запитав журналіста глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

«Так, так. Мені шкода. Я журналіст з Нідерландів. Вибачте, що перебиваю вашу конференцію», – відповів усміхнений Верлаан.

«Ви знаєте, що це кримінальний злочин? Вам краще швидше відключитися, перш ніж приїде поліція», – додав Боррель.

Таке вторгнення викликало серйозні питання про безпеку конфіденційних зустрічей ЄС. У п’ятницю відеоконференція включала обговорення секретного документа про загрози, що стоять перед ЄС, який ляже в основу наступної стратегії оборони ЄС, так званого Стратегічного компаса.

Як повідомляє RTL, Верлаану вдалося отримати доступ до відеоконференції, тому що «в Twitter-акаунті міністра Анки Бійлевельд на короткий час була фотографія з адресою входу і частиною PIN-коду».

«Після низки спроб RTL Nieuws вдалося вгадати PIN-код секретної конференції, тому що на фотографії було видно п’ять з шести цифр PIN-коду», – йдеться в повідомленні.

За словами представника Міністерства оборони Нідерландів, співробітник випадково опублікував в Twitter фотографію, яка містить конфіденційну інформацію.

При цьому офіційний представник ЄС зазначив, що у Ради ЄС не було «безпечного простору» для комунікацій, еквівалентного платформі НАТО.

«Наступного разу це може бути хакер, і ми більше не будемо сміятися», – сказав один з дипломатів.