Верховний представник ЄС Жозеп Боррель здійснив сьогодні першу за останні кілька місяців поїздку на кордон між Грецією та Туреччиною. І заявив про повну готовність Європейського Союзу до захисту зовнішніх кордонів.

Відповідне повідомлення оприлюднене на сайті Європейської служби зовнішніх дій.  

Він висловив рішучу підтримку суверенітету Греції та Кіпру і підтвердив намір захистити зовнішні кордони ЄС.

«Я хотів приїхати та побачити на власні очі ситуацію на зовнішньому кордоні ЄС. Сьогоднішнє відвідання цього регіону, з відповідними поясненнями та глибоким брифінгом з боку поліції і армії (Греції) дозволили мені краще зрозуміти ситуацію, з якою стикається Греція зараз та може стикатися у майбутньому. Це саме та причина, чому майже 100 офіцерів FRONTEX (прикордонне агентство ЄС – ред.) з 20 країн-членів знаходяться тут, щоб продемонструвати підтримку ЄС. Є дуже зрозумілим, що ми маємо намір захистити зовнішні кордони ЄС та рішуче підтримуємо суверенітет Греції», – заявив Верховний представник ЄС.

Жозеп Боррель підкреслив, що Європейська Рада приділяє багато уваги ситуації в Греції та навколо Кіпру. І назвав це однією з причин для швидкого візиту Верховного представника ЄС на кордони Греції.

Він також повідомив, що дії Туреччини в Егейському морі та у Східному Середземномор’ї, незаконне буріння та прикордонні претензії призвели до погіршення стосунків між Грецією і Туреччиною. Таким чином, псуються і відносини між Туреччиною та Євросоюзом.

«Ми поділяємо ваше (Греції) занепокоєння, і обговорювали, як ми можемо зупинити цю динаміку ескалації. Ніхто окрім Греції не має більш важливої причини, щоб бути добрим сусідом для Туреччини. Тому що, наприкінці, ми маємо бути добрими сусідами. Саме з цієї причини Євросоюз втручається у ситуацію, щоб ми були добрими сусідами» – сказав він.

Верховний представник ЄС додав, що Євросоюз продовжить відстоювати свої інтереси, однак намагатиметься також відновити довіру, яка відповідає інтересам Європейського Союзу, Туреччини та Греції, щоб покращити стосунки та зміцнити регіональну стабільність. На його думку, це може стати найкращим прикладом поліпшення стосунків між країнами-сусідами.

«Я вважаю, що Європейський Союз подає світу найкращий приклад, як можливо поліпшити взаємовідносини з сусідами, і я переконаний, що це є можливим також із тими сусідами Європейського Союзу, які мають намір стати його частиною», – підкреслив Жозеп Боррель.