Президент України Володимир Зеленський заявив, що пішов на перезавантаження уряду через повільні темпи реформ. При цьому саме зараз вже самі реформи у країні під великим питанням.

Про це йдеться в матеріалі впливового видання Financial Times, опублікованому 8 березня. 

У статті йдеться про те, що інвестори висловлюють побоювання щодо того, що Зеленський відмовився від спроб перебудувати економіку і боротися з корупцією. Підкреслюють також і те, що у відставку пішли люди, яких у світі, зокрема на Заході, поважали яка реформаторів. І вказали, що це і міністерка фінансів Оксана Маркарова, і генеральний прокурор Руслан Рябошапка. Крім того згадали також главу Мінекономіки Тимофія Милованова, що просував введення земельної реформи.

Аналітик BlueBay Asset Management Тімоті Еш вказує, що прозирають зв’язки нового Кабміну «з олігархічними інтересами». І вже це одне викликає серйозне запитання, чи має намір президент продовжувати йти шляхом змін.

«Спантеличують» і темпи перестановок, які відбулися, йдеться у виданні.

«Колишній уряд готував угоду з Міжнародним валютним фондом за кредитною програмою на $5,5 млрд. Цей кредит міжнародні інвестори розглядають як суттєву фінансову подушку для України, яка на шостому році війни з підтримуваними Росією сепаратистами стикається з великими виплатами за зовнішнім боргом на тлі глобального економічного спаду», – зазначає Financial Times.

Колишній секретар РНБО України Олександр Данилюк в інтерв’ю виданню заявив, що після приходу нових міністрів МВФ «візьме паузу». Він вважає, що команда президента взагалі не розуміє серйозності ситуації і пропонує такі рішення, які лише погіршують її.

Інвестиційна компанія Concorde Capital рекомендувала уникати вкладень в держоблігації України до тих пір, поки не надійде позитивне повідомлення від МВФ.

Нагадаємо. Щодо звільнення генпрокурора Рябошаки керівник фракції Слуга народу Давид Арахамія визнав, що останньою для президентської політсили стало небажання підписувати «підозру Порошенку».

В.о. генерального прокурора України Віктор Чумак до цього заявив, що підозри, які підготувало ДБР щодо Порошенка, неможливо було навіть виправити через юридичну нікчемність звинувачень.

«Було б що виправляти. Якщо фактів у слідства і в підозрі немає, їх не висмокчеш із пальця. Воно ж у суді потім усе розвалиться», – заявив Віктор Чумак.

І додав, що навіть проти те, що він був політичним опонентом президента Порошенка – це не є приводом підписувати незаконні документи.

«От завтра мені як в.о. принесуть підозру Порошенкові – і що робити? Скажуть – Чумак не підписує підозри Порошенку, бо той йому заплатив. Але ж я не можу підписати незаконний документ», – наголосив він.