Президент Володимир Зеленський відповів на петицію № 22/091322-еп «Звільнити та притягнути до кримінальної відповідальності голову Офісу Президента Андрія Єрмака», пославшись на норми Конституції та Положення про Офіс президента.

Відповідь опублікована на сайті Офісу президента.  

Спершу президент України подякував за висловлену громадянську позицію.

У відповіді ж йдеться, що Єрмак дотримується норм Конституції, а підписання 11 березня 2020 року у Мінську Протоколу Тристоронньої контактної групи (ТКГ) є «частиною поточної роботи з реалізації Комплексу заходів, а також інших документів, які складають «пакет» досягнутих у Мінську в 2014 – 2015 роках домовленостей».

«За результатами засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року було підписано робочий документ, який носить декларативний характер, не легітимізує суб’єктності ОРДЛО, а також не змінює статусу Росії у переговорному процесі в рамках ТКГ. Протокол не є міжнародним договором, як це визначено в статті 2 Закону України «Про міжнародні договори України», відтак уповноваження на підписання робочого документа засідання ТКГ у Мінську 11 березня 2020 року не регламентовано законодавством», – йдеться у відповіді.

Крім того, наголошується, що Єрмак був присутній на консультаціях ТКГ у Мінську 11 березня 2020, щоб оцінити стан виконання домовленостей, які були досягнуті під час саміту в «нормандському форматі» 9 грудня 2019 року у Парижі.

«Склад ТКГ чітко визначений у преамбулах Протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи стосовно спільних кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України П.Порошенка та ініціатив Президента Росії В.Путіна від 5 вересня 2014 року, та Меморандуму про виконання положень Протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи стосовно кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України П.Порошенка та ініціатив Президента Росії В.Путіна від 19 вересня 2014 року»­, – йдеться в повідомленні.

Також вказується, що для залучення до дискусій осіб з ОРДЛО не потрібні додаткові механізми.

«Запрошені особи з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях України можуть бути залучені до дискусій на майданчику ТКГ та в її робочих підгрупах, у тому числі до будь-яких консультативних механізмів, виключно у разі досягнення згоди у тристоронньому форматі – між Україною, Росією та ОБСЄ», – додається в повідомленні.

В якості гарного прикладу доброї роботи Єрмака приводяться домовленості стосовно «обміну утримуваними особами, розведення сил і засобів, одночасного відкриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду у населених пунктах Золоте і Щастя».

І підкреслюється, що «вказані заходи спрямовані на забезпечення національних інтересів і безпеки України, захист прав і свобод українських громадян».

Наостанок сказано, що звільнити Єрмака може лише Зеленський.

«Також зауважу, що згідно з Положенням про Офіс Президента України, затвердженим Указом Президента України від 25 червня 2019 року № 436, Керівник Офісу Президента України призначається на посаду на строк повноважень Президента України і звільняється з посади Президентом України (пункт 9)», – йдеться в повідомленні.

Щодо висловлювань А.Єрмака та інших осіб вказується, що Державне бюро розслідувань і Служба безпеки України наразі здійснюють «досудове розслідування з метою перевірки наявних у ЗМІ фактів. Про результати досудового розслідування буде проінформовано суспільство через засоби масової інформації».