Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не має відношення до виборчих подій в інших країнах, зокрема у США. І закликав політиків не розмінювати Україну на ситуативні вигоди в контексті виборів в США.

Про це президент Зеленський написав в офіційному Телеграм-каналі.

За його словами, «в публічному просторі з’являються «сенсаційні дані» про буцімто якусь участь України у виборчих подіях в інших країнах» і тому він вирішив озвучити свою особисту принципову позицію і позицію держави.

«Ніколи й за жодних обставин неприйнятно здійснювати будь-яке втручання в суверенні вибори іншої країни. Ще раз запевняю наших партнерів, що Україна не дозволяла й не дозволить собі в майбутньому втрутитися у вибори і тим самим завдати шкоди нашим довірчим і щирим партнерським відносинам зі США», – написав він.

І висловив сподівання, що й Сполучені Штати будуть поважати право внутрішнього вибору в Україні.

«Водночас Україна своєю чергою абсолютно впевнена в тому, що і з боку наших партнерів є не менш шанобливе ставлення до нашого суверенного права на внутрішні справи і внутрішній вибір своїх пріоритетів. Тільки на таких засадах і можна вибудувати міцні стратегічні партнерські відносини», – йдеться в повідомленні.

Окремо Зеленський закликав громадян України «утримуватися від будь-якої діяльності, пов’язаної з президентськими виборами у США».

«Крім того, окремо дозволю собі наголосити на тому, що запобігання втягуванню нашої країни у внутрішню політику Сполучених Штатів – це питання нашої національної безпеки. Тому вважаю, що громадянам України слід, м’яко кажучи, утримуватися від будь-якої діяльності, пов’язаної з президентськими виборами у США, та не дозволяти собі спробувати вирішити на цьому будь-які свої особисті політичні чи бізнесові проблеми. Репутація України вартує набагато більше, ніж репутація будь-кого з наших політиків. Тож давайте не розмінювати Україну на ситуативні зиски», – резюмував президент.

Нагадаємо. Раніше американська контррозвідка заявила про те, що Росія використовувала колишнього регіонала, а нині позафракційного народного депутата Андрія Деркача, щоб очорнити кандидата в президенти США Джо Байдена.

Народний депутат Андрій Деркач опублікував три партії записів нібито телефонних переговорів п’ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Серед них були й нібито записи розмов із президентом Росії Володимиром Путіним і Джо Байденом.