Українська сторона буде намагатися змінити Мінські домовленості. Це потрібно для того, щоб забезпечити можливість проведення місцевих виборів в ОРДЛО після повернення Україні контролю над державним кордоном.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський і зазначив, що це буде складно.

«Це буде дуже складно зробити, але ми повинні це зробити. Ми повинні з вами розуміти, що з часів «Мінську» пройшло чотири роки, все змінюється в нашому житті… Я впевнений, що деякі речі ми зможемо змінити, і будемо міняти», – заявив Зеленський.

При цьому він уточнив, що мова йде про черговість виконання домовленостей: тобто, спочатку контроль над кордоном, а потім вибори.

«Це остаточне рішення», – підсумував це питання президент.

Він не забув нагадати, що «мінські угоди» підписувала «не його команда».

«Ми, як влада, повинні виконувати ті умови, на які пішла тодішня влада», – пояснив президент, але не згадав про «формулу Штайнмаєра».

Президент також підкреслив, що відстоював інтереси України. Такою була відповідь на запитання про можливий тиск російської сторони щодо особливого статусу Донбасу та якою була позиція канцлера Німеччини Ангели Меркель і Президента Франції Еммануеля Макрона.

«Тут ситуація, яку можна обговорювати, і тиснути з нашого боку, що я й робив. Чому? Тому що в Мінських домовленостях записано: зміни у Конституції України – все, що пов’язано з децентралізацією», – сказав Володимир Зеленський.

Він висловив впевнення, що Україна повністю виконує свої зобов’язання за Мінськими угодами, і проведення децентралізації відповідає тому, що було підписано.

«Мені здається, що мені вдалося у цьому питанні переконати Німеччину та Францію, і це вже дуже добре. Що стосується Росії – буде складно. Всі бачили – в цьому питанні буде теж дуже-дуже складно», – додав Зеленський.

Нагадаємо. Постійний представник Росії у контактній групі Борис Гризлов заявив, що ніяких змін в мінських домовленостях Російська Федерація розглядати не буде.

Представниця так званої «ДНР» у контактній групі Наталія Никанорова озвучила очікування незаконної влади окупованих територій щодо виконання Україною Мінських угод і надання «особливого статусу» Донбасу.