Президент України Володимир Зеленський заявив, що мінські угоди – єдиний документ, на підставі якого можна вести діалог з припинення війни на Донбасі. Але говорити потрібно з тим, хто стоїть за цими угодами.

Саме так пояснив президент України Володимир Зеленський прямі розмови з президентом Росії Володимиром Путіним в інтерв’ю ізраїльському «9 каналу».  

За його словами, лише через прямий діалог з Путіним дасть змогу закінчити війну на Донбасі.

«У мінських угод є справжнє, і в цьому справжньому є Україна. З тими проблемами, які у нас виникли. З тією війною на Донбасі, яку не ми почали. Не ми її принесли на нашу територію. Мінські угоди в нинішньому вигляді – це єдине, що поки є. Йдеш за ними, не йдеш. Ти строго за ними йдеш чи ти хочеш їх переглянути. Але це папір, документ, це об’єкт, щодо якого можливо зустрічатися. На рівні Тристоронньої контактної групи в Мінську або на рівні продовження істотних кроків, виходячи з Мінських угод, вже на зустрічах у Нормандському форматі», – пояснив президент.

І додав, що поки зараз всі думають над тим, як навколо чого ще потрібно зустрітися, якщо не «мінські». Але й інші варіанти розробляють.

«Навколо чого ще зустрічатися? Звичайно, ми думаємо про це. Чи розробляємо ми інші варіанти, якщо не спрацює цей варіант? Так», –  підкреслив Зеленський.

Президент України також вказав, що щодо реалізації мінських угод, то претензії все ж є. І відносяться вони до «сторони бойовиків, яких підтримує Росія». При цьому сказав, що дуже важливо те. Що вони вже почали говорити про щось.

«Звичайно, у нас з’явився діалог, ми стали про щось говорити. Це важливо. Три роки не було Нормандського формату. Ми домовилися. Ми повернули моряків до Нормандського формату, повернули кораблі, Росія на це пішла. Дуже важливо, отже, ми про щось говоримо», – зазначив Зеленський.

Також він пояснив, що лише прямий діалог з президентом Росії Володимиром Путіним дозволяє вирішувати питання повернення полонених.

«Повернення моряків і кораблів – це відносини, які пов’язані з Мінськом і Нормандським форматом. Це прямий діалог між мною і президентом Російської Федерації. А як інакше? Інакше ми нічого не закінчимо, нікого не повернемо. Є люди, які на тій стороні перебувають у тюрмах, громадяни України, активісти, кримчани, яких перевезли на територію Росії. З ким мені вирішувати ці питання? Мені треба їх вирішувати з тим, хто все вирішує там, – це президент Російської Федерації», – пояснив він.

Про подальші дії він також розповів. Має бути діалог. І Росія повинна вивести війська. Але руху у цьому напрямку він не бачить.

«Що стосується того, як піде далі, ось в цьому плані я бачу діалог. У плані виведення військ з території тимчасово окупованої, тут, звичайно, я вважаю, що тільки Росія це може зробити, тільки вони. Ці війська повинні бути виведені з нашої території. Ось тут я поки не бачу руху», – сказав Зеленський.

Президент України також вважає, що завершення конфлікту потрібно не лише Україні, а й Росії. Хоча взагалі – це все велика яма.

«Інтуїтивно відчуваю, що це потрібно не тільки Україні. Я відчуваю, і відчуваю, що це велика біда, яка назавжди. Взагалі. Назавжди залишить шрам між Україною і Росією. Чи розсмокчеться цей шрам? Я взагалі не впевнений. Але якось же жили. Якось щось було. І було багато. І були в складі однієї країни – Радянського Союзу. І родичі, і зломлені сім’ї. І родичі, з якими ти не спілкуєшся, які знаходяться там. І навпаки. Загалом, це все – велика, величезна така яма. І інтуїтивно, те, про що я вам почав, у мене відчуття, що це також потрібно Росії, це також потрібно Європі, це також потрібно світу. Тому що якщо цей прецедент, він залишиться ось таким, що, мовляв, так і можна і це безкарно, або у таких історій немає виходу», – сказав президент.

І, відповідаючи на питання щодо покарання винних, сказав, що ті, хто стріляв, мають за це відповісти.

«Дивіться, найстрашніше – загинули люди, це вже покарання нам усім. І всі, хто в цьому брав участь, вони не будуть прощені. Ну, звичайно, люди, які стріляли в українців, бойовики, вони, звичайно, повинні бути покарані. А як по-іншому? Ну, як в правовому напрямку, звичайно, через суд, як це робиться в цивілізованому світі. Але чим далі це буде йти, тим глибше рана», – пояснив він.