Нова партія реактивних вогнеметів РПВ-16 найближчим часом потрапить до українського війська. Ця зброя максимально ефективна проти укриттів, вогневих точок, легкоброньованої техніки та живої сили противника.

Про це повідомляє Defence Express.

Чергова партія для Збройних сил України реактивних вогнеметів з термобаричною бойовою частиною РПВ-16 успішно пройшла випробування і найближчим часом потрапить до українського війська.

Український реактивний піхотний вогнемет розроблено та виробляється Державним науково-дослідним інститутом хімічних продуктів у Шостці.

РПВ-16 – одна з нових розробок української «оборонки», яка була вперше публічно продемонстрована у 2017 році, а з 2018 постачається до армії. Ззброя має надвисоку ефективність завдяки спеціальній термобаричний бойовій частині, також відомої, як боєприпас об’ємного вибуху чи «вакуумна бомба».

При влученні бойової частини РПВ-16 у ціль вона розпорошує аерозольну хмару з діаметром 7-8 метрів, яка через 0,2 секунди детонує й утворює вогняну зону ураження об’ємом 120 кв. метрів, з температурою 2500°C та надлишковим тиском. За своєю бойовою потужністю постріл з РПВ-16 еквівалентний артилерійському снаряду калібром 122-мм.

Ця зброя максимально ефективна проти укриттів, вогневих точок, легкоброньованої техніки та живої сили противника.

Було оприлюднено також відео, яке було зняте під час приймально-здавальних випробувань партії РПВ-16.

Також повідомляється, що паралельно з приймально-здавальними випробуваннями партії РПВ-16, пройшли успішні випробування і нового реактивного вогнемета, який відрізняється меншою вагою та призначений для Сил спеціальних операцій та розвідувальних підрозділів десантно-штурмових військ. Розробку полегшеного варіанту піхотного вогнемета, під назвою РПВ-18, «Укроборонпром» анонсував влітку цього року.