Вкрай важливо, щоб не тільки військові, а й цивільні полонені перебували у списках, які складає Центр розшуку зниклих безвісти та заручників при СБУ. Яким би делікатним не був цей момент для родичів, які мешкають на окупованій території.

Про це розповіла в ефірі Громадського радіо завідувачка відділу забезпечення діяльності Уповноваженого президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Наталія Зарецька.

«Ці списки постійно оновлюються, як тільки надходить інформація щодо затриманих чи зниклих безвісти. До того ж після кожного звільнення ув’язнених, ці звільнені нам розповідають про тих людей, яких бачили у полоні. Усі спекуляції, щодо того, що нібито Україна не всіх людей включає у ці списки – брехня. Україна всіх полонених включає у списки обміну», – наголосила Зарецька.

Вона підкреслила, що часто трапляються випадки, коли рідні, через можливі наслідки, бояться заявляти про те, що їхній родич зник.

«У нас десятки випадків було, коли люди повідомляють нам про арешт родича. Вони знають, де зниклий родич перебуває, але бояться звертатися до української влади, бо на окупованій території перебуває уся їх сім’я, тому це дуже делікатний момент», – зазначила Зарецька.