Голодомор 1932-1933 років – одна з найтрагічніших подій за всю історію нашої країни. Пам’ять жертв Голодомору вшановують щороку в четверту суботу листопада. Кожен українець, де б він не мешкав зараз, може приєднатися до вшанування пам’яті вбитих голодом.

Відповідно до указу Президента України № 431/2007 від 21.05.2007 про «День пам’яті жертв голодоморів», пам’ять жертв Голодомору вшановують щороку в четверту суботу листопада.

У 2020 році День пам’яті жертв Голодомору припадає на 28 листопада. Проте вже кілька днів у різних містах України проходять пам’ятні заходи.

За весь час Голодомору загинуло близько 4 мільйонів людей. Особливо часто люди гинули взимку: 24 людини у хвилину, з яких було понад 80% українців, трохи менше 5 відсотків росіян, а інші: євреї, поляки, білоруси, болгари. Половина жертв була у віці від 6 місяців до 17 років. Наразі точних даних про кількість жертв немає, оскільки всі документи були відразу ж знищені. Історики, говорячи про втрати, розходяться в цифрах від 2 мільйонів до 10.

У 2006 році Верховна Рада України офіційно назвала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Цю ініціативу підтримало 24 країни по всьому світу.

У січні 2010 року Апеляційний суд Києва визнав сімох радянських керівників винуватцями організації геноциду українців. Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й. Сталіна, В. Молотова, Л. Кагановича, П. Постишева, С. Косіора, В. Чубаря, М. Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.

Інформаційна кампанія Українського інституту національної пам’яті до 87-х роковин геноциду українців проходить під гаслом «Збережи пам’ять. Збережи правду». Вона покликана нагадати, що до збереження пам’яті про Голодомор може долучитися кожен, наприклад, записавши спогади ще живих очевидців геноциду або передавши до музею сімейні артефакти, що збереглися з того часу.

Вшанувати пам’ять жертв Голодомору в умовах карантинних обмежень можна традиційною хвилиною мовчання о 16:00, 28 листопада, а також запаливши на підвіконнях своїх осель свічку у пам’ять про вбитих голодом.