Таку думку висловив Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній, відповідаючи на питання видання «Українська правда». Він послався на дослідження, які викрили, як люди Медведчука організовували та оплачували мітинги проти ПЦУ.

Зокрема, він пригадав випадок, коли на Софійській площі було зібрано мітинг спочатку на підтримку «112 каналу», а потім на захист патріарха Філарета. Але учасники та організатори були ті самі, й дуже добре відчувалося зовнішнє втручання в ситуацію.

За словами Епіфанія, почесний патріарх Філарет не усвідомлює, що за його спиною грають проросійські сили, він став «рукою Кремля» поза власним бажанням. Філарет залишається в складі ПЦУ, за ним зберігається його місце на Синоді, і фактично він сам відсторонився від справ.

Нагадаємо, що рішенням Священного синоду для почесного патріарха Філарета створено спеціальну місію у складі ПЦУ. Йому надано право проживати в комплексі за адресою вул.Пушкінська, 36 та здійснювати богослужіння у київському Володимирському соборі.