Офісом Генерального прокурора до суду скеровано обвинувальний акт стосовно юриста однієї з найбільших українських холдингових компаній-провайдерів за фактом державної зради, вчиненої за попередньою змовою групою осіб.

Про це повідомив прес-центр Офісу генерального прокурора.

За даними слідства, власник української компанії, яка надає IT-послуги великим корпоративним клієнтам, державним структурам, провайдерам і операторам телекомунікацій, малому і середньому бізнесу та фізичним особам, за попередньою змовою із юристом вказаної компанії та за пособництва громадянина РФ, підключили телекомунікаційні мережі вказаної юридичної особи до Системи оперативно-розшукових заходів. Ця система здійснює моніторинг та зберігання конфіденційних даних користувачів в мережі Інтернет на території окупованого півострова Крим в інтересах ФСБ РФ. Також IT-компанія надала доступ до мережі апаратно-програмного комплексу «Ревізор», що призначений для блокування доступу до інформаційних ресурсів, контенту та сайтів в мережі Інтернет, перелік яких визначено «Роскомнадзором», в тому числі офіційних державних інформаційних ресурсів України.

Зазначається,що вказане обладнання надає можливість ФСБ Російської Федерації і отримувати доступ до змісту спілкування абонентів, що знаходяться на тимчасово окупованій території Криму та м. Севастополі, інформації про їх місцезнаходження, обсягу отриманих послуг. Отриманні дані використовуються спецслужбами для виявлення та переслідування осіб, які не згодні зі зміною меж території України та окупацією Криму, а також для протидії законній діяльності правоохоронних та інших державних органів на території України.

«Зазначені дії сприяли блокуванню на території півострова Крим можливості отримання громадянами України об’єктивної інформації щодо ситуації в Україні та відомостей, які необхідні для захисту їх прав та свобод в умовах окупації», ‒ додали в Офісі Генпрокурора.

Також в Офісі Генпрокурора повідомили, що матеріали щодо власника компанії, який надавав іноземній організації допомогу у проведенні підривної діяльності проти України, виділені в окреме провадження. Але досудове розслідування зупинено у зв’язку з розшуком підозрюваного. Обвинувальний акт стосовно ще одного співучасника скеровано до суду у червні 2020 року.