У Києві міжвідомча робоча група представила проект закону України «Про соціальний і правовий захист осіб, позбавлених свободи унаслідок збройної агресії проти України».

Міжвідомча робоча група складається з представників президентського Офісу, уряду та правозахисних організацій, а також зі звільнених з полону українських громадян.

Про це повідомляє журналіст Радіо Свобода.

За словами міністра у справах ветеранів Оксани Коляди, законопроектом визначено 3 категорії осіб, на яких поширюється його дія: особи, позбавлені волі з політичних мотивів, цивільні заручники та військовополонені.

Також Оксана Коляда розповіла, що за даним законопроектом державою має надаватись щорічна грошова допомога на час позбавлення свободи та одноразова грошова допомога після звільнення. Зокрема, держава повинна забезпечити безкоштовну медичну допомогу та у разі необхідності послуги психолога.

Один із членів робочої групи, представник президентського офісу Ігор Котелянець підкреслив, що запропонований проект закону має універсальний характер та може поширюватися на різні випадки позбавлення свободи внаслідок агресії проти України.

Після того, як законопроект буде доопрацьовано та будуть проведені відповідні консультації з експертами, робоча група планує винести проект закону про захист прав військовополонених та осіб, позбавлених свободи унаслідок російської агресії проти України, на розгляд українських законодавців.

Незадовго до цього уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що РФ займається «незаконним переслідуванням 115 українців за помилковими й політично мотивованими звинуваченнями».

За підрахунками СБУ, на окупованій території Донбасу незаконно позбавили волі 240 осіб, 257 ― вважаються зниклими.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін полоненими, в результаті якого до Києва повернулись 35 українських громадян.