Українська сторона підготувала нові деталі до запропонованого ТКГ Плану дій щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це перед початком відеоконференції радників «нормандської четвірки» повідомило джерело, близьке до переговорів, агентству «Інтерфакс-Україна».

«Перше – передання контролю над кордоном, що максимально детально пропрацьовано. Увагу звернено на моніторинг з боку ОБСЄ з метою забезпечення довіри до заходів. Уже на першому етапі ОБСЄ має забезпечити максимальний контроль над кордоном. Паралельно буде створено спеціальну підгрупу в ТКГ для опрацювання процедури відновлення Україною контролю над кордоном. Цей контроль має бути забезпечений до початку виборчої кампанії до органів місцевого самоврядування в ОРДЛО за українським законодавством», – розповіло джерело.

Співрозмовник агентства зазначив, що головною передумовою подальшого політичного процесу є повна демілітаризація ОРДЛО, оскільки «нормальне політичне життя неможливе у військовому таборі». Йдеться про виведення найманців і важкого озброєння, роззброєння, демобілізацію всіх комбатантів з боку проросійських сил. При цьому вказується, що процес має бути узгоджений з процесом повернення підрозділів ЗСУ в місця постійної дислокації.

Крім того, у Плані передбачено повний доступ місії ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, як і передбачає мандат місії.

«ОБСЄ має забезпечити на всій території Донбасу недопущення вакууму безпеки в процесі демілітаризації, а згодом допоможе провести чесні й демократичні вибори. Для цього пропонується створити спеціальний підрозділ чисельністю до 1500 осіб професійних поліцейських у складі СММ ОБСЄ», – сказав він.

Йдеться також і про амністію, у якій вказані чіткі правила притягнення до відповідальності підозрюваних у тяжких злочинах. При цьому вказано, що прийняття відповідного законодавства має синхронізуватися зі скасуванням низки указів президента Росії, зокрема про спрощений порядок надання громадянства РФ жителям ОРДЛО.

«Система перехідного правосуддя має забезпечити справедливий і безболісний перехід до мирного життя», – наголосило джерело.

У Плані передбачено й повернення майна власникам – українським фізичним і юридичним особам, якому передуватиме проведення міжнародного аудиту нинішнього становища активів.