Кабінет міністрів на період карантину та протягом місяця після його завершення змінив порядок надання адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). На автоматичне продовження виплат мають право і деякі категорії переселенців, які не працевлаштовані.

Про це розповіли правозахисники проєкту «Юридичний радник для переселенців».

Так, Постановою КМУ від 17.06.2020 № 491 було внесено зміни до Порядку надання щомісячної адресної допомоги ВПО для покриття витрат на проживання у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Зокрема, доповнено пункт 7 текстом такого змісту: «припинення виплати грошової допомоги у разі непрацевлаштування особи не застосовуються в період карантину і протягом одного місяця після його відміни».

Юристи наголошують, що йдеться тільки про тих ВПО, які до початку карантинних обмежень вже отримували вказану допомогу.

«Мова йде лише про продовження виплат адресної допомоги тим особам, які до початку карантину отримували таку допомогу, були офіційно працевлаштовані, але зараз втратили роботу. Таким переселенцям допомога продовжується автоматично без подачі заяви. Однак треба мати на увазі, що вимога про повідомлення про втрату роботи для одержувачів адресної допомоги, як і раніше залишається», – пояснили юристи.

У свою чергу, працездатні особи, які не отримували адресну допомогу до початку дії карантину, не мають права на її призначення, якщо вони до цього часу залишаються офіційно не працевлаштованими.

Виняток з цього правила становлять переселенці, які:

доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку ЛКК, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку;мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;доглядають за особами з інвалідністю I групи або дітьми з інвалідністю у віці до 18 років, або особами з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;надають соціальні послуги;є студентами денної форми навчання.Такі особи, як і раніше, мають право на призначення і продовження виплати адресної допомоги незалежно від факту їх працевлаштування.