Зразки аналізів отруєного нервово-паралітичною речовиною болгарського бізнесмена Омеляна Гебрєва зникли з фінської лабораторії VERIFIN. Саме такою ж речовиною міг бути отруєний російський опозиційний політик Олексій Навальний.

Про це повідомляє The Insider спільно з Bellingcat. 

Зазначається, що, згідно з першими дослідженнями, Омеляна Гебрєва намагалися отруїти бойовою отруйною фосфорорганічною речовиною. Після отруєння в березні 2018 року в британському Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки стало ясно, що цією речовиною може бути розроблений в СРСР «Новачок».

Однак для того, щоб довести отруєння Гебрєва саме «Новачком», необхідно провести нові тести з його зразками.

У той же час, фінська лабораторія VERIFIN не змогла ні повернути їх слідству, ні сказати, куди вони зникли.

У розслідуванні зазначається, що навесні 2020 року болгарська влада і сам Гебрєв звернулися до фінських колег з проханням надати зразки для аналізу, але не отримали їх.  VERIFIN заявили, що зразків у них немає, хоча раніше запевняли, що зразки мають зберігатися 5 років, тобто до 18 червня 2020 року.

Варто нагадати, що Гебрєва було госпіталізовано після втрати свідомості на прийомі, який він влаштував 24 квітня 2015 року у Софії. Погано себе почували також його син та один із топменеджерів компанії, яких також госпіталізували з симптомами важкого отруєння.

В лабораторії Гельсінського університету, що спеціалізується на хімічній зброї, встановили сліди двох органофосфатів, і це довело, що болгарського підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належить до родини «Новачка». Гебрєв пробув у комі місяць. Пізніше він розповів, що у травні його стан знову різко погіршився і він знову потрапив до шпиталю.

За даними The Insider, Der Spiegel і Bellingcat, фахівці припускають, що російський опозиційний політик Олексій Навальний, який перебуває зараз у комі в Німеччині після отруєння, постраждав від впливу речовини з того ж сімейства органофосфатів, що й Гебрєв.