Конституційний Суд своїм рішенням щодо скасування відповідальності за недостовірні дані в деклараціях знищив всю антикорупційну систему, відкинувши країну в 1991 рік. Учасники засідання РНБО розповіли про наслідки, якими загрожує рішення Конституційного Суду.

Про це йшлося на засіданні РНБО ввечері у четвер, 29 жовтня, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Представник президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський заявив, що рішення КСУ було прийнято з багатьма порушеннями, при цьому самі судді мали конфлікт інтересів.

Голова НАЗК Олександр Новіков зазначив, що все, що будувалося за роки незалежності України, було «демонтовано рішенням КСУ».

«Це сталося всупереч позиції громадян України, 91% з яких вважають корупцію серйозною проблемою для українців», – сказав він.

І додав, що після рішення КСУ НАЗК фактично перетворюється в «орган приховування інформації про публічних осіб».

Міністр МЗС України Дмитро Кулеба розповів, що рішення КСУ несе ряд загроз для країни у зовнішньополітичній сфері. Він пояснив, що боротьба з корупцією в Україні була і залишається одним з ключових питань на порядку денному в діалозі з надійними партнерами. Тож, якщо Україна не подолає наслідки виниклої проблеми, це буде системно негативно впливати на відносини України з зазначеними партнерами (Європейський Союз, США, Канада, Японія, Південна Корея та інші).

«Всі вони в тій чи іншій мірі інвестували в створення антикорупційної інфраструктури в Україні – свої ресурси, свої можливості. І тому теж відчувають відповідальність за продовження її існування», – зазначив він.

Глава РНБО Олексій Данилов заявив, що дії Конституційного суду говорять про наявність плану проти України, який спрямований на руйнування української державності.

«Рішення КСУ дає вагомі причини вважати, що існує цілісний план, спрямований проти основ української державності», – сказав Данилов.

Він також згадав, що КСУ вже ухвалював рішення проти антикорупційної системи, коли скасував покарання за незаконне збагачення.

«КСУ ухвалив персонально вмотивовані рішення щодо антикорупційних органів. 27 жовтня КСУ фактично ліквідував е-декларування. Таке рішення має ряд катастрофічних наслідків для України як у внутрішньому, так і в зовнішньому вимірі. Кардинальним чином змінюється атмосфера відносин з Євросоюзом і евроантлатіческім співтовариством», – підкреслив Данилов.

Президент Володимир Зеленський розповів, чим загрожує таке рішення країні та її національної безпеці.

«У нас не буде грошей, у нас не буде підтримки, будуть скасовані напрацьовані проекти, і підтримка Світового банку. У нас буде велика дірка в бюджеті. А головне – ми не розуміємо, який сюрприз Конституційний Суд зробить завтра або післязавтра», – сказав Володимир Зеленський.

Він разом із секретарем РНБО заявили про те, що за рішенням КСУ стоять зовнішні сили, які мають намір підірвати основи української державності.