Через санкції, які були накладені на підприємства та сектори економіки РФ у зв’язку з незаконною окупацією Криму, російські авіапідприємства не можуть отримати потрібні для виробництва літаків двигуни та композитні матеріали.

Про це пише Тетяна Гучакова, голова правління Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, експерт Моніторингової групи, у дослідженні «Як працюють санкції. Військова промисловість окупованого Криму» спеціально для «Центру журналістських розслідувань».

«Розробник та виробник авіаційної техніки ПАТ «Таганрогский авиационный научно-технический комплекс им. Г.М. Бериева» (ТАНТК, входить до складу Об’єднаної авіабудівельної корпорації), що з початку окупації Криму співпрацює з Євпаторійським авіаційним ремонтним заводом, зазнав проблем з виробництвом нового літака-амфібії Бе-200», – вказує Гучакова.

Вона зазначила, що затримка у виробництві літаків сталась через необхідність заміни українських двигунів Д-436ТП виробництва «Мотор Січ» російськими двигунами ПД-10 , які ставитимуть не раніше 2023 року.

За її словами плани запуску в серійне виробництво літака дальнього радіолокаційного виявлення та управління нового покоління А-100 «Премьер» змістилися з 2015 на 2024 рік через запроваджені проти Росії міжнародні санкції, оскільки в електроніці РФ має найбільші проблеми з імпортозаміщенням.

«Через санкції проти Об’єднаної авіабудівної корпорації (ОАК) та «Ростеху» не може отримати міжнародний сертифікат новий середньомагістральний вузькофюзеляжний літак МС-21-300, який заявлений як цивільний, але може бути носієм радіолокаційного обладнання та різних систем озброєння. Внаслідок санкцій американська компанія Hexcel і японська Toray Industries припинили постачання матеріалів для композитного «чорного крила» МС-21-300», – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо. Санкції з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року через окупацію і спробу анексії Криму Росією.