У Луганській області контррозвідка СБУ викрила перевізників, які в інтересах незаконного угрупування «ЛНР» займалися перевезенням людей та допомагали отримувати українські соціальні виплати жителями тимчасово окупованої території України. При цьому, ці «комерсанти» збирали дані про колег та передавали їх кураторам в «ЛНР» для створення бази людей, яких, скоріш за все, планувалося також залучити згодом до подібної протиправної діяльності.

Про це повідомляє прессслужба СБУ.

«Оперативники СБУ встановили, що приватний підприємець з тимчасово підконтрольного бойовикам Алчевська разом з дружиною надавали мешканцям ОРДЛО послуги з пасажирських перевезень на підконтрольну українській владі територію та «заочного» оформлення соціальних виплат».

У повідомленні йдеться про те, що сімейну пару завербувала так звана «МДБ ЛНР» ще минулого року. Протягом довгого часу подружжя збирало вказану інформацію та передавала кураторам.

«Після кожного маршруту агенти звітували перед кураторами про виконані завдання. Псевдоспецслужба «ЛНР» використовувала отримані персональні дані для формування бази громадян, які регулярно відвідують українські державні установи. Бойовики планували потім залучити їх до протиправної діяльності на шкоду державним інтересам України», – стверджують СБУ.

Вказується, що контррозвідники СБУ затримали їх під час чергового «рейсу» та виявили при огляді їхнього автомобіля понад 150 документів мешканців тимчасово окупованої території: свідоцтва про спадщину, про смерть, нотаріальні довіреності, трудові книжки, тобто документи, які необхідні для «заочного» оформлення виплат без присутності отримувачів. За свої послуги злочинці отримували гроші.

Також у повідомленні наголошується, що оперативники СБУ мають докази фактів співробітництва перевізників зі «спецслужбою» бойовиків і вже встановили особи кураторів. Зараз йдуть роботи щодо встановлення причетних до злочину посадовців українських держустанов. Також відпрацьовується інформація про наявність серед тих, хто скористався послугами цих «помічників» та отримує соціальну допомогу, діючих чи колишніх бойовиків незаконних збройних формувань.

«Відомості стосовно виявлених співробітників «МДБ ЛНР» долучено до матеріалів раніше відкритого слідчими СБУ кримінального провадження за ч.1 ст.258-3 (участь у діяльності терористичної організації) КК України», – вказано на офіційному сайті СБУ.