Слов’янськ – останнє місто на Донеччині, де 22 листопада відбувається другий тур виборів на посаду міського голови.

На крісло мера Слов’янська претендують два кандидати: чинний мер Вадим Лях, який йде під прапорами партії «Опозиційний блок» та Павло Придворов – депутат міської ради, який балотується від партії «Опозиційна платформа – за життя».

В першому турі з незначною перевагою переміг Павло Придворов. Він тоді набрав 30,86% голосів тих, хто прийшов голосувати. За Вадима Ляха проголосувало 29,99% мешканців міста, які прийшли на дільниці.

Перед самим «днем тиші» Неля Штепа, яка йшла на мера від партії «Миру та розвитку» і стала третьою у виборчих перегонах першого туру, заявила про підтримку Павла Придворова. Хоча перед цим її риторика, щодо партії «ОПЗЖ» та лідерів цієї політичної сили була досить негативною. Прихильники Штепи навіть влаштували нардепам Шуфричу та Королівській акцію ганьби. Це відбувалося у мікрорайоні «Хімік». Нестор Шуфрич звинуватив ексмера Слов’янська у «зраді та провокаціях».

Але потім ОПЗЖ та Штепа знайшли «спільну мову» і вже заявили про об’єднання. Нелю Штепу, яка обвинувачується у посяганні на територіальну цілісність України та у створенні терористичної організації, можуть при певних обставинах обрати секретарем міської ради.

Варто зазначити, що такі дії та метання не сподобались партії, від якої вона балотувалася у мери. «Партія миру і розвитку», яку очолювала Штепа у Слов’янську, оголосила її зрадницею і нібито виключила зі своїх лав, якщо вірити цьому документу.

Щодо самого Придворова, то, як це традиційно буває в ОПЗЖ, людям продовжують обіцяти «ману з неба». Саме так завжди робила колишня мерка Неля Штепа, отримуючи голоси виборців за надання тих чи інших благ. Найчастіше – «матеріальна допомога» у разі голосування за неї.

Наразі вибори у Слов’янську проходять з досить низькою явкою. Більшість виборців – літні люди. Обидва кандидати у мери проводять свій екзіт-пол. На дільниці на Славкурорті людина, яка проводила екзіт-пол від Павла Придворова, заходилася на території виборчої дільниці і, як кажуть свідки, навіть агітувала за «свого кандидата». Була викликана поліція, яка попередила екзітпольщицю про неприпустимість даних дій.

Джерело в штабі одного з кандидатів повідомило про те, що порушення на виборчих ділянках не дуже значні.

Водночас існує інформація щодо того, що був зафіксований підкуп виборців з використанням грошових переказів. Цю інформацію зараз перевіряє поліція.

Опівдні поліцейські зареєстрували п’ять повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства: підкуп виборців, незаконна агітація, підвезення виборців.