Причому йдемо не самі, а разом з пожежними та поліцією. Бо спалення сухого листя, по-перше, небезпечне, а по-друге, заборонено законом.

Які законодавчі акти порушуються при спалюванні листя

Спалюючи сухе листя, ви порушуєте Конституцію України, а саме:

ст. 50, текст якої говорить про те, що кожному гарантується право на безпечне довкілля, а в разі порушення цього права – на відшкодування заподіяної шкоди;ст. 66, яка зобов’язує громадян уникати таких дій, що можуть заподіяти шкоди природі, а в протилежному випадку – відшкодувати таку шкоду.

Спалювання листя порушує цілу низку норм чинного законодавства. Вони стосуються охорони навколишнього середовища з усіма його ресурсами (водоймами, повітрям, землею) та благоустрою населених пунктів.

Чинне законодавство повністю, безумовно забороняє спалювати сухе листя та траву. Ця заборона стосується й присадибних ділянок або власних дворів. Жодний законодавчий акт не передбачає дозволу на цю дію. У містах існують дві альтернативи, які не шкодять екології: закопування або вивезення на смітник.

За спалення сухого листя передбачена адміністративна (а іноді й кримінальна) відповідальність. Тож не дивуйтесь, що продовжуючи цю згубну практику, ви можете наразитися на штраф.

Який штраф загрожує тим, хто спалює листя

Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адмінпорушення за спалення листя в місті або у себе на подвір’ї на приватних осіб може бути накладений штраф у розмірі від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів – це від 170 до 340 гривень). Посадові особи за такі дії постраждають сильніше – на суму від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо порушення відбулося на природоохоронній території, то й штраф буде вище. Від 20 до 40 та від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів на громадян і на посадових осіб відповідно. У межах природно-заповідного фонду передбачений штраф навіть за розпалене багаття: 340 – 1360 грн. для громадян та 850 – 1700 грн. для посадових осіб і підприємств.

Додаткові рішення щодо покарання за розведення багать в таких місцях може приймати й місцева влада.

Що робити, якщо порушник – сусід?

Куди звертатися, якщо поряд з вами хтось палить листя? Є три інстанції, які можна задіяти в такій справі.

Якщо ви бачите, що вогонь загрожує будівлям або природі – телефонуйте 101 (це пожежна охорона).

Обов’язково зверніться до поліції та проконтролюйте, щоб патруль діяв відповідно до закону. Наполягайте на тому, щоб поліцейські склали протокол про адміністративне порушення. Буде непогано, якщо його підпишуть свідки. Дуже бажано сфотографувати факт спалення листя та трави, а потім – складений протокол. Що буде далі? Протягом 3 днів поліція має направити протокол до адмінкомісії. Там його розглянуть (закон відводить на це 15 днів) та накладуть штраф, визначивши його розмір.

Дізнайтеся контактні дані інспектора з благоустрою території, який має діяти в кожному районі. Це третій, кому ви можете поскаржитись на таке порушення, як спалення листя. Він також має право скласти адмінпротокол та проводити подальшу роз’яснювальну роботу з порушниками.