Нові санкції, які анонсували США щодо «Північного потоку-2», націлені на зупинку реалізації проєкту, який реалізується відповідно до законодавства Євросоюзу, і тому є неприйнятними.

Про це заявив статссекретар у МЗС ФРН Нільс Аннен на засіданні комітету Бундестагу з економіки та енергетики, присвяченому темі будівництва газопроводу «Північний потік-2» і збереження енергетичного суверенітету Європи.

Він заявив, що під загрозою обмежувальних заходів можуть опинитися не лише німецькі, а й французькі, голландські та австрійські компанії.

«Позиція уряду ФРН з цього питання однозначна: екстериторіальні санкції є кричущим втручанням в суверенітет ЄС. Очевидно, що американська сторона намагається в односторонньому порядку зупинити проект», – сказав він.

Аннен вказав на те, що санкції, які не є узгодженими, можуть завдати шкоди антиросійським санкціям.

«Мова йде тут, як часто видається, не про німецько-американське питання, мова йде про європейський суверенітет. Подальший ефект від санкцій зачіпає нашу зовнішньополітичну дієздатність: неузгоджені санкції завдають шкоди спільній політиці щодо Росії», – заявив він.

Статссекретар у МЗС ФРН також додав, що у Європейському Союзі різні позиції щодо «Північного потоку-2», але, за його словами, у співтоваристві склалася єдина думка: загрози США ввести санкції проти європейських компаній неприйнятні.

«Час голосування (по законопроекту в Конгресі США) та інші деталі невідомі, але ми змушені виходити з того, що цей законопроект незабаром буде прийнятий», — сказав Аннен.

Читайте також: Додаткові санкції щодо газопроводу «Північний потік-2» включені в проєкт бюджету національної оборони США

Парламентський статссекретар у Мінекономіки ФРН Томас Барайс взагалі назвав можливе розширення санкцій США проти «Північного потоку-2» «безпрецедентним випадком в історії трансатлантичних відносин».

«Уряд ФРН в зв’язку з цим почав переговори з нашими європейськими партнерами, щоб разом з Єврокомісією узгодити свої дії. Я вдячний, що тут отримали підтримку», – наголосив він.

Не обійшлося й без заяв ексканцлера ФРН, голови ради директорів «Роснефти» і глави комітету акціонерів Nord Stream AG Герхарда Шредера, відомого лобіюванням інтересів Кремля.

Як пише газета Handelsblatt, Шредер висловив свою позицію в заяві для відкритого слухання економічного комітету бундестагу.

«Більше 120 компаній в галузі суднобудування, інженерної справи, охорони природи та безпеки, які працюють або працювали з Nord Stream 2, порушені безпосередньо… За кожною з цих компаній – європейські робочі місця, які знаходяться в небезпеці», – заявив Шредер.

Варто зауважити, що Росія повністю, майже слово в слово, розповідає про «небезпеку світовій економіці» у разі введення США санкцій проти «Північного потоку-2».

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що все це «не зовсім позитивно грає для того, щоб разом приймати зусилля по відновленню світової економіки» і розвитку ринкових інструментів. Але додав сюди ще й світову кризу для посилення ефекту.

«З приводу «Північного потоку-2» і ряду інших питань, які збереглися, на мій погляд, і вони, звичайно, не накладають позитивний відбиток на розвиток ситуації. На жаль, протекціоністські заходи збереглися навіть в період кризи», – сказав Новак.