Народні депутати ВРУ 299 голосами підтримали у першому читанні законопроєкт №2164 про внесення змін до КПК з питань спеціального досудового розслідування та заочного засудження злочинців, які переховуються.

Таку інформацію оприлюднила Верховна Рада України.

«Метою законопроекту є забезпечення невідворотності покарання осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та з метою уникнення кримінальної відповідальності виїхали чи перебувають в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях України», — йдеться у повідомленні.

Новий законопроєкт покликаний внести зміни до Кримінального процесуального кодексу, також передбачається визначення таких підстав для оголошення розшуку підозрюваного: у разі, коли «місце перебування підозрюваного невідоме» та якщо «підозрюваний ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду за умови його належного повідомлення про такий виклик та є обґрунтовані підстави вважати, що він виїхав та/або перебуває в іншій країні або на ТОТ України».

Також проектом пропонується визначити вищеназвані підстави, щодо неявки та переховування підозрюваних, для здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження.