Волонтери Ініціативи «Героям Майдану» з Варшави, які щороку проводять акцію «Свята без тата», збирають і передають допомогу українським лікарням, щоб забезпечити безпеку медиків на іншій війні. З коронавірусом. Бо «якщо ми не подбаємо про безпеку лікарів, то незабаром не буде кому лікувати людей».

«Свята без тата» – це щорічна передріздвяна благодійна акція зі збирання коштів і подарунків для дітей, які втратили батьків під час бойових дій на Сході України. Під час шостої поспіль акції, тобто від самого початку російсько-української війни, було зібрано рекордну суму – 161 тисяч польських злотих (приблизно мільйон гривень) і вручено 4304 різдвяних подарунків українським дітям, які втратили батьків у війні, зазнали поранень або досі воюють на Донбасі.

Про те, що вони роблять зараз для України розповіла волонтер Ініціативи «Героям Майдану» Вікторія Батрин кореспонденту Укрінформ.  

Тож зараз варшавські волонтери допомагають медикам українських лікарень, які перебувають на передовій боротьби з коронавірусом. Вони наголошують, що зараз вкрай необхідними є закупівлі багаторазових костюмів, бахіл, захисних щитків та окулярів, антисептиків, безконтактних термометрів тощо. І саме для цієї цілі знов збираються кошти.

За словами Батрин, сьогоднішня ситуація дуже сильно нагадує 2014 рік. Змінилося лише одне – тоді допомоги потребували добровольці, а зараз – медики.

«Серед вдів і волонтерів, які задіяні до акції «Свята без тата», також є медики. Хочемо допомогти їм, а також іншим медикам, оскільки захищений лікар – це безпека також і наших рідних та близьких в Україні. Якщо ми не подбаємо про безпеку лікарів, то незабаром не буде кому лікувати людей», – зазначила Батрин.

На ту суму, яку вже вдалося зібрати, волонтери придбали найнеобхідніші засоби гігієни та захисту для медиків у Кривому Розі та Коломиї. Вузьке волонтерське коло першим почало займатися допомогою і за свої кошти закупили маски, рукавички антисептики, костюми тощо. А оскільки потреби у медикаментах є значними, вирішили збирати кошти у Польщі та Україні.

У волонтерів Ініціативи «Героям Майдану» є власна сторінка у Фейсбук, де вони звітують про надходження та закупівлі, діляться інформацією та просять усіх небайдужих як і Польщі, так й Україні фінансово долучитися до акції допомоги українським медикам.

Батрин розповіла, що всі медикаменти, які потрібні для протидії коронавірусу, закуповуються в Україні через заборону вивезення їх з Польщі, тому всі зібрані у Польщі кошти передаються в Україну.

«Ми збираємо гроші, закуповуємо необхідне в Україні, а далі знову збираємо інформацію про потреби. Лікарі дають нам зворотню інформацію про необхідні речі, завдяки чому ми знаємо, що варто закупляти, а що – ні», – підкреслила Батрин.

За інформацією та фотозвітами волонтерів у Фейсбук, першу партію закуплених медикаментів було передано медикам лабораторного відділення 16-ї міської лікарні у Кривому Розі, другу – медикам Княждвірської та Печеніжинської амбулаторії на Коломийщині Івано-Франківської області.