У суботу з’явилася інформація про те, що терористи з так званих «Л/ДНР» готові в односторонньому порядку передати Україні групу полонених. До неї мають увійти люди похилого віку, жінки та особи з тяжкими захворюваннями, які не брали участі в збройних діях проти «республік».

Органи української влади та її представники відразу висловили свої думки з цього приводу. Більшість з них говорять, що не можна не вітати повернення наших громадян на підконтрольну Україні територію. Однак втручання приватних осіб до процесу суперечить питанню міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів.

З цього приводу свою позицію в ефірі телеканалу «Україна 24» висловив координатор ГО «Група Патріот» Олег Котенко.

«По-перше, я вітаю таке рішення. Якщо наші люди будуть повертатися, не важливо як, це – добре. Дай Бог, щоб таких людей якнайбільше поверталось. По-друге, нас знову ставлять перед фактом, що так звані невизнані республіки на окупованій території ставлять нам певні умови для вирішення своїх питань. Зараз вони хочуть передати нам наших людей і не просто передати, а через людину, яка є проросійські налаштованою – це Віктор Медведчук», – наголосив він.

Крім того, Котенко назвав умови, які можуть бути поставлені українській стороні. Серед них – повернення на їхню територію певних осіб. Якщо Україна цього не виконає, треба знову бути готовим до розмов, що вони хороші, а ми не підтримуємо їхні пропозиції. Іншим варіантом може стати умова юридичного очищення їхніх людей.