Палата представників оприлюднила стенограми свідчень посла США у ЄС Гордона Сондленда, а також спецпредставника Держдепартаменту США в Україні Курта Волкера. Обидва є свідками у справі, яка потенційно може завершитися імпічментом Дональда Трампа.

Курт Волкер

Колишній спецпредставник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що новини про затримання військової допомоги Україні стали для нього несподіванкою. Про це повідомляє «Голос Америки».

Під час свідчень в рамках розслідування щодо імпічменту американського президента Дональда Трампа Волкер зазначив, що не знав причини зупинки допомоги.

«Новини про те, що буде затримка, заскочили мене зненацька. Я не знав причини. Жодної причини не надали… Це пішло з Офісу управління бюджетом, тож я миттю подумав, що це стосувалось бюджетних питань – і що через якусь причину відбулась затримка», – сказав Волкер.

Крім цього, він згадав про зустріч з Дональдом Трампом відразу після обрання Зеленського. За його словами, Гордон Сондленд і міністр енергетики Рік Перрі намагалися переконати американського президента якомога швидше зустрітися із Зеленським у Вашингтоні. Втім, Трамп не виявляв бажання.

«Вони всі корумповані і жахливі люди. Я не хочу витрачати на це часу», – згадав він слова Дональда Трампа.

Гордон Сондленд

Кілька днів тому Гордон Сондленд вирішив змінити свої свідчення, які давав ще на початку жовтня. Він надав інформацію, згідно з якою Білий дім у переговорах з Україною використовував принцип quid pro quo, тобто «послуга за послугу», хоча спочатку саме це й заперечував. Він говорив, що Адміністрація президента США ніколи не пов’язувала розслідування діяльності Байденів з військовою допомогою Україні.

Зараз вже пан Сондланд говорить, що згадав слова українському чиновнику про те, що військова допомога США «ймовірно» залежить від розслідування, якого прагнув президент США Дональд Трамп. Більш того, дипломат додає, що у приватних розмовах Трамп дуже негативно відгукався про Україну, мовляв: «Вони намагалися завдати мені поразки».

Палата представників наводить свідчення Сондленда про те, що Вашингтон пропонував відновити військову допомогу Києву на майже 400 млн доларів в обмін на особисту згоду Володимира Зеленського розпочати розслідування щодо колишнього віцепрезидента США Джо Байдена за проханням Дональда Трампа.

«Розшифровка показань посла Сондленда … демонструє, як прогресували спроби Трампа чинити тиск на Україну, щоб змусити її служити його особистим політичним цілям», – написав у своєму Твіттері голова комітету з розвідки палати представників демократ Адам Шифф.

Transcripts from Ambassadors Sondland and Volker show the progression of Trump's efforts to press Ukraine into the service of his own personal political goals, in what Sondland described as a continuum of insidiousness.

Read the transcripts:https://t.co/HqqUNl25H2

— Adam Schiff (@RepAdamSchiff) November 5, 2019

Слід нагадати, що адвокатом президента США Дональда Трампа є Руди Джуліані, й саме його Трамп особисто залучив до переговорів з українськими посадовцями.

Сондленд підтвердив слова і експосла США в Україні Марі Йованович про те, що «ключовою фігурою, яка вплинула на зміни щодо президента в Україні, був пан Джуліані».

«Негативний наратив про Україну, який просував пан Джуліані, був проблемою. На мій погляд, це перешкоджало нашій здатності будувати відносини», – сказав Курт Волкер.

Чому Сондленд виявив бажання кардинально змінити свідчення? Деякі політики з демократичної партії США вважають, що він вирішив це зробити у зв’язку із серйозними розбіжностями свідчень інших свідків у цій справі й злякався звинувачень у наданні хибних свідчень під присягою. Однак сам дипломат говорить лише про те, що «освіжив пам’ять» завдяки «розгорнутим зустрічам», які дозволили йому краще пригадати події останніх місяців.