У Києві заявили, поки що не планується передача грошей на виплату пенсій безпосередньо на непідконтрольні частини Донецької та Луганської області. Принаймні, в нинішніх умовах.

Про це повідомив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков в ефірі каналу «1+1».

Він заявив, що немає для цього технічної можливості і взагалі це не допоможе людям, які там живуть.

«Я думаю, що зараз навіть немає технічної можливості відправляти туди гроші. Точніше відправляти гроші туди можливість, напевно, є, але це не той шлях, який допоможе громадянам країни, які вимушено там знаходяться», – сказав він.

На питання про вірогідність прийняття законопроекту №2083д, у якому передбачена виплата пенсій людям, які не ставали на облік як внутрішньо переміщені особи, та чи планує Україна відправляти гроші на непідконтрольні території, Разумков заявив, що поки що цей законопроект не винесено до порядку денного.

«Я сподіваюся, що ми зможемо зробити так, що ми будемо виплачувати пенсії людям, які живуть на вільній території України», – додав Разумков.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков озвучив суму, яку за час конфлікту Україна виплатила жителям непідконтрольною частини Донбасу – це 108 мільярдів гривень.

«Ця сума, яку ми передали нашим пенсіонерам, які пройшли верифікацію», – уточнив він.

Нагадаємо. Законопроектом №2083-д про виплату пенсій жителям ОРДЛО передбачається, що інформацію для призначення пенсійного забезпечення можна буде брати у реєстрах, людям не потрібно буде становитися на облік як внутрішньо переміщені особи, скасується обов’язкова реєстрація, а потрібний стаж можна буде докупити без застосування санкцій за несплату страхових внесків

Також Глава Комітету ВР України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, нардеп від фракції «Слуга народу» Галина Третьякова заявила, що налагодити виплату пенсії для жителів ОРДЛО вигідно для держави. І закликала налагодити виплати.

Керівник Донецької військово-цивільної обласної адміністрації Павло Кириленко зробив заяву, що доставкою пенсій на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей може зайнятися ОБСЄ.