Азербайджанські військові заявили про виявлення фосфорної бомби у Фізулінському районі республіки.

Про це повідомляє ТАСС, передає «Патріот Донбасу».

Вказується, що фосфорна бомба ЗС Вірменії не розірвалася під час падіння.

«Ми знаходимось у в Фізулінському районі. Тут ви можете побачити снаряд, який містить білий фосфор, 122 мм», – йдеться у відео.

У присутності на безпечній відстані численних журналістів снаряд був знищений.

Водночас наголошується, що це не перший випадок використання фосфорних бомб з боку Вірменії. Вперше такий випадок був у 2016 році. Тоді також на місце події були запрошені свідки, проте не журналісти, «весь дипломатичний корпус та воєнний аташе» і тоді також знаряддя було знищено.

Довідка. Білий фосфор, потрапляючи в зовнішнє середовище, вступає в реакцію з киснем повітря і самозаймається, досягаючи величезних температур (1300 ° С) і при контакті зі шкірою залишає опіки важкого ступеня. Також при горінні виділяється їдкий газ, вкрай небезпечний і отруйний. Речовина є легкорозчинною в рідинах, тому при попаданні в організм людини відбувається швидке всмоктування і гостре отруєння.

В даний час використання білого фосфору обмежене протоколом Конвенції ООН. Згідно з цим протоколом, боєприпаси з білим фосфором забороняється використовувати по мирних цілях і на заселених територіях, навіть за умови, що там можуть знаходиться військові об’єкти.