На форумі учасники російсько-української війни висловлювали своє невдоволення діями, а скоріше – бездіяльністю, правоохоронної системи та судів щодо відсутності покарань для колаборантів, які досі знаходяться у владі.

У Слов’янську на Донеччині відбувся форум учасників російсько-української війни. Це вже другий такий захід, який проходив у області у цьому році. На форум були запрошені представники ветеранської спільноти з усіх міст Донецької області, але через погані погодні умови й ожеледицю на дорогах з декількох міст представники не приїхали.

Голова спілки учасників АТО Слов’янська Анатолій Тішаков на початку форуму наголосив на тому, що учасники війни з Росією не допустять проявів реваншу проросійських сил, і зазначив, що будуть використовуватися різні методі боротьби з цими політичними силами.

фото Патріот Донбасу

Пряма мова:

«Через наше недосконале законодавство в умовах війни ми маємо, не те що за ґратами, не те що засудженими, а при владі тих, хто у 2014 році відкрито підтримував Росію та їх найманців. Тому ми, які зі зброєю у руках захищали Україну, ті, хто бачив смерть своїх побратимів, патріоти України маємо повне моральне право захищати країну і не дати здійснитися цьому реваншу, усіма доступними нам способами».

На форум були запрошені: начальник Слов’янської поліції Станіслав Загурський та начальник районного відділу СБУ у Слов’янську Євген Буря.

фото Патріот Донбасу

Саме їхніми виступами продовжився захід. Якщо до пана Загурського не було питань, то до очільника СБУ Бурі запитання виникли. Перш за все стосовно подій 2014 року і тих людей, переважно з влади, які так і не були покарані за свої дії під час окупації Слов’янська.

По виступах було видно, що люди не розуміють, чого за весь цей час майже нікого з колаборантів не було притягнуто до відповідальності. А якщо й були притягнуті до кримінальної відповідальності й справа доходила до суду, то покарання було м’яким: або рік-два, або взагалі умовні вироки з іспитовим строком.

Закінчуючи цю частину заходу і звертаючись до силовиків, Четверев Геннадій – голова громадської спілки «Захисники Донеччини» сказав наступне:

«Не змушуйте нас використовувати більш радикальні дії. Бо вам потім буде стидно відкривати на нас справи. Але ви нас змушуєте це робити. Тому, прошу вас, зробіть так, щоб ми сиділи вдома, займалися з дітьми, читали книги…»

фото Патріот Донбасу

На форумі було ухвалено рішення звернутися до влади області щодо організації зустрічі з керівництвом СБУ, прокуратурою. Там планується з’ясувати обставини розслідування кримінальних справ щодо колаборантів, а також стосовно корупції, які чогось «зависли» або взагалі не розпочаті.

фото Патріот Донбасу

Варто нагадати, що дії ветеранів російсько-української війни відносно тих, хто просував наративи країни-агресора, вже були. Це відбувалося у Слов’янську, коли учасники бойових дій змусили вибачатися прихильника ОПЗЖ.