МОЗ РФ розповідає, що тіла нібито не хочуть забирати родичі. Водночас, керівники соціальних проєктів кажуть про катастрофічну ситуацію з Covid-19, який за вказівкою Москви називають у лікарнях «пневмонією», щоб «не спотворювати статистику».

Про це повідомляє видання «Настоящее время», передає «Патріот Донбасу».

Так, вчора, було опубліковано відео з Новокузнецького моргу в Кемеровській області. На ньому видно, як скрізь лежать чорні мішки з тілами померлих людей. МОЗ Кемеровської області стверджує, що тіла померлих скупчилися, тому що їх не забирають родичі. Крім того, не вистачає лікарів-патологоанатомів.

Керівник соціального проєкту «Відкрите Місто» в Кемерово розповів, що ситуація з коронавірусом у регіоні важка. При цьому наголошує, що влада в регіонах зняли обмежувальні заходи, «заглядаючи у рот Москві».

«Коли потрібно було зберігати обмежувальні заходи, наші регіональні влади почали заглядати в рот Москві й знімати заходи. Були паради, голосування. В результаті рівень захворюваності зріс. Ну ось, будь ласка: люди посипалися, ліжок – немає. У моргу в Новокузнецьку тіла лежать, родичі не забирають, бо родичам їх не віддають. У нас не вистачає патологоанатомів, ми не можемо провести процедури, не вистачає місць під небіжчиків. Самі зізналися в тому, що вони ці тіла в морзі затримують», – сказав він.

За словами активіста, люди намагаються влаштовувати пікети з цього приводу, але вони некеровані.

«У нас хворі приходять, шалені черги в усіх лікарнях, койко-місць немає. У нас перший «ковідарій» відкрили в пологовому будинку, це незбагненно. Поруч з породіллями – заражені», – зазначив він.

Варто додати, що по такому самому сценарію йдуть і підконтрольні Росії частини Донецької та Луганської областей. Там не тільки замовчується реальна ситуація з розповсюдженням коронавірусу та померлими, а й так само ставиться діагноз «пневмонія», вмирають люди, а у пологових будинках роблять «ковідарії».

Так, 10 жовтня, 35 осіб з підтвердженим діагнозом COVID-19 у важкій формі перевели у перепрофільований акушерсько-гінекологічний корпус в Центральній міській клінічній лікарні №3 м.Донецька, де на той час перебували породіллі, майбутні мами, а також новонароджені малюки (включаючи недоношених немовлят). З цих 35 осіб до ранку 11 жовтня померло троє.

Відомо також, що подібна ситуація склалася в Барнаулі в Алтайському краї. У соцмережах з’явилося відео з підвального приміщення лікарні №12, на якому можна побачити чорні пластикові мішки на візках і на підлозі. Автор стверджує, що тіла зберігають навіть не в морзі, а в необладнаних приміщеннях.

Міністерство охорони здоров’я Алтайського краю 22 жовтня підтвердило інформацію з відео. Чиновники пояснили скупчення померлих від коронавируса тел в підвалі дефіцитом патологоанатомів і відмовою деяких родичів забирати вчасно тіла.

Лікарі постійно говорять про гостру нестачу антибіотиків та інших противірусних ліків, якими медики лікують симптоми коронавірусу, про брак місць в лікарнях і лікарів.

Читайте також: Окупанти в ОРДЛО замовчують ситуацію з COVID-19, а вона є вкрай критичною

Лікарі з Кургана навіть направили звернення до президента Росії Володимира Путіна з проханням надіслати в місто військових медиків для роботи під час епідемії коронаірусу.

У той же час Кремль не рекомендує обмежувати роботу закладів та переміщення людей. У російському уряді також заперечують можливість введення локдауна, а президент РФ просто рекомендував російським регіонам вводити обмеження в зв’язку з пандемією «обережно, відштовхуючись від епідеміологічної ситуації».