Після надання Україні статусу партнера програми розширених можливостей НАТО має залучити Україну до процесу розвитку та розробки стратегії Чорноморського басейну.

Про це повідомив колишній заступник генерального секретаря НАТО, посол Александер Вершбоу під час онлайн-дискусії у рамках Київського безпекового форуму у п’ятницю, 19 червня.

Він висловив думку, що НАТО може ще більше співпрацювати з Україною і може залучити Україну до процесу розвитку та розробки стратегії Чорноморського басейну, щоб протистояти Росії у цьому регіоні.

«Я вважаю, що тепер НАТО має зробити наступний крок, тому що це не може бути плато у відносинах України та НАТО. Тепер НАТО має залучити Україну до процесу розвитку та розробки стратегії Чорноморського басейну, тому що це залишається незавершеним питанням у порядку денному НАТО. Мені здається, що НАТО варто працювати щільніше, активніше з Україною, і, до речі, також із Грузією для того, щоб протистояти збільшенню російської військової присутності у цьому регіоні, зокрема, в окупованому Криму, а також не дозволяти Росії втручатися у свободу судноплавства в регіоні Чорного моря та Азовського моря», – сказав він.

Читайте також: Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО

За його словами, командири НАТО багато чому навчилися з досвіду України у диверсійних, інформаційних сферах і кіберопераціях.

«Ці вивчені уроки допоможуть НАТО зробити так, щоб те, що вдалося «зеленим чоловічкам» зробити в Криму, не вдалося зробити у прибалтійський країнах», – сказав він.

Дипломат зазначив, що партнерство може посилити можливості України отримати членство в НАТО у найближчі декілька років. Водночас, це не замінює членства в НАТО і не гарантує нічого нового у майбутньому, крім того, що Альянс вже заявив. Однак, на його думку, Альянс мав надати Україні статус партнера НАТО з розширеними можливостями раніше.

«Що стосується рішення надати Україні новий статус партнера НАТО з розширеними можливостями, воно мало б бути ухвалене значно раніше, тому що програма була запущена ще у 2014 році з метою посилення співпраці з найбільш надійними партнерами НАТО. Тоді до України поставилися несправедливо і не надали їй цей статус», – пояснив він.

Читайте також: Генерал Ходжес закликав НАТО розмістити нові бази, ракети та кораблі в Чорному морі, щоб зупинити «сирійський експрес» Росії

Александер Вершбоу нагадав про ситуацію, яка була у Грузії, Фінляндії, Швеції, Австралії та Йорданії. Цим країнам на саміті НАТО в Уельсі такий статус було надано, але союзники не готові були тоді надати його Україні через ескалацію військового конфлікту на Донбасі.

«Цей статус партнера НАТО з розширеними можливостями ще й дає Україні додаткові можливості брати участь у більшій кількості спільних тренувань із НАТО, проводити конфіденційні політичні дискусії з НАТО щодо стратегічних викликів, ділитися інформацією, розвідданими, обговорювати наявні загрози та небезпеки, які з’являються. Це дало можливість для України діяти, як хороший надійний союзник НАТО, а все це, звісно, сприятиме просуванню України до повноцінного членства в НАТО», – додав він.

Розповів посол і про те, чого чекає президент Росії Володимир Путін від президента України Володимира Зеленського.

Путін, на його думку, сподівається, що «раніше чи пізніше йому таки вдасться змусити президента Зеленського погодитися на мир на умовах, за якими Київ буде підкорятися Москві й надіям українців на європейське майбутнє буде покладено край».

Дипломат підкреслив, що цього не можна допустити. І зауважив, що та допомога, яку надає США для України, є дуже важливою для того, щоб захиститися від російської агресії і зберегти свободу.

«І цьому також допомагають більш потужні економічні санкції, безпекова допомога, тому що все це збільшить витрати Кремля на будь-які подальші військові дії і продемонструє Путіну те, що час не на боці Росії. Ми можемо сподіватися на те, що в результаті буде досягнуто справедливу угоду, яка відновить суверенітет України», – резюмував він.