16 липня Верховна Рада України призначила на посаду голови НБУ Кирила Шевченка, який зараз очолює державний Укргазбанк.

За кандидатуру, яку висунув президент Володимир Зеленський, проголосували 332 народних депутата.

Більшість голосів з них віддали представники фракції «Слуга народу». Його також підтримали група «Довіра», фракція «Опозиційна платформа – за Життя», «За Будущее», «Батьківщина».

Фракція «Голос» відмовилася підтримати нового главу регулятора, вказавши, що при голосуванні було порушено процедуру – у парламентаріїв не було часу ознайомитися з програмою кандидата. Не підтримали кандидатуру і представники фракції «Європейська солідарність».

«Вітаємо Кирила Шевченка з обранням на посаду голови Національного банку. Його кандидатуру підтримали 332 народні депутати. Уряд готовий спільно з НБУ працювати для відновлення економіки, макроекономічною стабільністю та доступністю кредитного ресурсу. Уряд та Нацбанк мають спільну мету та завдання — це зростання економіки нашої країни та підвищення добробуту всіх українців», – написав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Деякі банкіри вважають, що Зеленський, ймовірно, вибрав найбільш дипломатичного кандидата, який вміє домовлятися і готовий йти на поступки на відміну від минулого глави НБУ Смолія.

Нагадаємо. Вчора ввечері, 15 липня, президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради постанову про призначення голови правління Укргазбанку Кирила Шевченка очільником Національного банку.