Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що у справі п’ятого Президента Петра Порошенка зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру, однак чинний Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє затягувати справу.

Генпрокурока Венедіктова зробила заяву у відеозверненні у вівторок, 8 липня (відео у кінці сторінки)

«Сьогоднішня справа – це справа, в якій зібрано достатньо доказів для повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого злочину. Санкція статті передбачає покарання ‪від 7 до 10 років позбавлення волі. На жаль, численні недоліки та суперечності КПК надають можливість недоторканним і далі залишатися такими. Зверніть увагу, як за чинним Кримінальним процесуальним кодексом можна до безкінечності затягувати справу», – заявила вона.

Читайте також: Керівник слідчої групи Державного бюро розслідувань Олег Корецький: Венедіктова особисто несе відповідальність, а слідчим просто дають вказівку щодо справ проти Порошенка

Венедіктова вказала, що кожен підозрюваний може мати одночасно до 5 захисників. І кожен може знайомитись з матеріалами та подавати клопотання.

«Кожен із захисників може знайомитись із матеріалами розслідування у зручний для них час. У разі зміни захисника, у нього з’являються підстави знайомитися з матеріалами спочатку. У разі неприбуття будь-кого із захисників у підозрюваного є можливість відмовитись від участі у слідчих діях. Кожен захисник, приміром, має можливість подавати клопотання про відвід судді і навіть ідентичне клопотання, але іншого захисника, має бути розглянуто. А для цього основний судовий процес зупиняється, клопотання передається до системи автоматизованого розподілу справ у суді, та вже новий суддя розглядає таке клопотання», – зазначила вона.

Очільниця Офісу генпрокурора також прокоментувала інформацію, що суд зібрався вночі й виніс ухвалу про продовження строків досудового розслідування у справі Порошенка.

«Судове засідання було призначене ще на позавчора, однак сторона захисту не з’явилась. Вчора о 14.00 засідання таки почалось, але адвокати заявили відвід судді і лише після розгляду відводу о 18.30 розпочався розгляд основного клопотання по суті. Суд прийняв рішення майже ‪о першій ночі», – сказала Венедіктова.

За словами генпрокурорки, «сторона захисту, як і протягом всього розслідування, всіляко намагалась затягнути процес, ставлячи під сумнів абсолютно все».

«Визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акту, сьогодні підозрюваним, стороні захисту, а також потерпілій стороні ми відкрили доступ до матеріалів досудового розслідування. Далі – суд. Прокурорська тяганина із справами має закінчуватися», – сказала вона.

Читайте також: Слідство щодо Порошенка завершено: запобіжний захід обирати не будуть

Венедіктова акцентувала, що під час обрання запобіжного заходу «суд і прокурори продемонстрували незаангажованість і професійність в процесуальній площині – запобіжний захід обирався для забезпечення поведінки підозрюваного під час досудового розслідування». Слідство завершено. А вона не боїться, бо не має «договоряняків».

«Чи боюся я? Ні. В мене немає «договорняків» із будь-якими політичними силами. В мене є зобов’язання перед державою та її громадянами – чесно, професійно і незаангажовано виконувати свою роботу», – сказала Венедіктова.