Російського розвідника Олександра Литвиненка у 2006 році отруїли полонієм у Лондоні. Його вдова звернулася до Європейського суду з прав людини, при цьому у поданні згадують отруєння Скрипалів.

Про це повідомляє The Guardian.

Дружина Литвиненка вимагає відшкодувати їй штрафні збитки та виплатити компенсацію за втрачений дохід (гроші, які позивач міг заробити, якби не сталася причина позову). Вказується, що йдеться про загальний розмір у сумі 3,5 млн євро.

Крім того, у поданому документі представники Марини Литвиненко просять страсбурзьких суддів ухвалити рішення щодо значення схеми цілеспрямованих убивств і замахів з боку Росії, зокрема згадуючи отруєння Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері, яке було у 2018 році.

Росія є членом Ради Європи, яка контролює ЄСПЛ, і до сьогоднішнього дня суд жодного разу не ухвалював рішення щодо «штрафних збитків». Саме тому представники дружини Литвиненко закликають суд робити це у виняткових обставинах цього позову та не допускати продовження Росією своєї політики «прихованої ліквідації».

Відомо також, що Марина Литвиненко подавала позов до суду ще у 2007 році: саме цей документ переробили юристи, що представляють жінку сьогодні.

Наразі уряд Великої Британії співпрацює зі Страсбурзьким судом, збираючи докази для оцінки справи. Проте він відмовився від прямого втручання на підтримку позову вдови, частково тому, що це може вплинути на розгляд судом майбутніх британських справ.

Нагадаємо. Колишній офіцер Федеральної служби безпеки РФ Олександр Литвиненко помер 23 листопада 2006 року в лікарні Університетського коледжу Лондона після променевої хвороби, яку спричинило отруєння радіоактивною речовиною – полонієм-210. За три тижні до смерті Литвиненко зустрічався зі своїми колишніми товаришами по службі Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном.