Іноземні інвестори втратили інтерес до капіталовкладень в Україну ще до того, як почав діяти карантин через пандемію. Наразі ж у нас має місце початок згубного сценарію «вільного падіння» (free fall), яке почалося ще у третьому кварталі 2019 року через відсутність ключових управлінських ланок.

Про це розповів фінансист, колишній голова Держрезерву України Вадим Мосійчук в етері програми «Студія Захід» з Антоном Борковським.

Перш за все він відзначає відсутність ключових управлінських ланок і, як наслідок, припинення ефективної діяльності цілих галузей.

«Падіння розпочалося в третьому кварталі (2019 року – ред.). Безумовно, воно розпочалося на рівні рішень державних службовців, політиків. Це зрозуміло, бо прийшла нова команда, але треба не тільки швидко міняти людей, треба і розвивати. А скоро вже буде 9 місяців, як повноцінно нова команда працює – з вересня місяця – й ми бачимо вакантні посади не тільки на рівні окремих топ-чиновників, керівників окремих органів чи адміністрацій на місцях, але й на рівні міністерств», – пояснює фінансист.

Як приклад, він привів енергетику: зупиняються теплоелектростанції, атомні блоки, вугільні шахти через ненадходження фінансування. А зіткнулися з цим не лише великі вітрові чи сонячні станції, а й ті люди, які вклали свої гроші на встановлення станцій, повіривши державі.

«Ви ж подивіться – досі міністра енергетики не призначено. А що ми бачимо в енергетиці?… Ми бачимо не тільки зупинку окремих теплоелектростанцій, вугільних шахт і атомних блоків, але й дуже величезні проблеми на рику відновлюваної енергетики, куди фактично грошові потоки вже не надходять. І з цим зіткнулися не тільки великі сонячні чи вітрові станції. Це торкнулося безпосередньо людей, котрі встановлювали за свої кровні кошти – повірили державі й встановлювали – сонячні станції. І зараз ці кошти вже не надходять по областям», – розповів експерт.

За його словами, «якщо йде зупинка грошового обігу між суб’єктами господарювання – це фактично параліч економіки, колапс».

Крім того, вказує ексголова Держрезерву України й на інші наявні в країні ознаки вільного падіння економіки. Це скорочення і повне згортання банками своїх кредитних портфелів, і одночасна бездіяльність державних банків, і неспроможність підприємств і більшості підприємців вижити в умовах загальносвітової кризи за відсутності державного і закордонного стимулювання.

Мосійчук вважає, що «витягнути» вже не зможе навіть експортно орієнтована економіка, яка була до пандемії і яка змогла це зробити на початку війни, коли в Україні були значно сильніші проблеми в економіці. І цьому є пояснення…

«Експортно орієнтована економіка, котра у нас була ще до цієї епідемії і фінансово-економічної кризи, вона вже так працювати не буде. Вона нас витягнула в 2009 році, вона нас витягнула в 2014-2015 роках. Але зараз вона не витягне. Чому? Тому що великі країни дали установку бізнесу – переглянути логістичні ланцюжки. Меркель вже сказала, що потрібно переглянути питання виробництва деяких товарі у Китаї. За нормальної ситуації такого навіть не можна було уявити. Але це сигнал лідера Німеччини своєму бізнесу», – підкреслив він.

І при цьому в самій Україні подібних сигналів щодо нарощування власного виробництва немає. Тож можна очікувати справжній free fall вже через кілька місяців.

«Ми бачимо цей free fall, котрий потенційно може статися вже наприкінці другого кварталу», – підсумував фінансист.