Кабінет міністрів має на меті провести так званий електронний перепис населення за допомогою даних мобільних операторів і соціологічних досліджень, що дозволить заощадити 2-3 млрд гривень.

Про це написав міністр Кабміну Дмитро Дубілет на своїй сторінці у Фейсбук.

«Ми вирішили провести т.зв. електронний перепис», ― повідомив міністр.

Він проводитиметься за таким алгоритмом:

збиратимуться анонімні дані у мобільних операторів про кількість користувачів і їхнє місце розташування;збиратиметься інформація з реєстрів про дітей (РАЦС) та людей пенсійного віку (Пенсійний Фонд);

(На думку Дубілета у цих групах «менше проникнення мобільних телефонів»).

проводитимуться «калібруючі» соціальні опитування;

«Уточнюємо, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах», ― зазначив міністр.

Отримані дані будуть вставлені у математичну модель.

Дубілет пояснив, що таким чином можна отримати точну модель того, яка кількість людей проживає в тому чи іншому населеному пункті й такі дані будуть точнішими від традиційного перепису, через те, що не всі українці відчиняють двері людям, які проводять опитування.

Чиновник зокрема розповів, що зустрівшись з різними потенційними користувачами та провівши інтерв’ю з міністрами, директорами департаментів, представниками регіонів й соціологами, умовно було розбито усі запити потенційних замовників на 2 типи:

1 тип. 90% запитів ― це дані про те, в якому населеному пункті проживає скільки людей, їх вік і стать.

2 тип. Спеціальні дані про склад сімей, помешкання, етнонаціональність тощо.

«Важливо, що більшість запитів першого типу були терміновими. Зараз уряд робить генеральний план інфраструктури країни (дороги, опорні школи, лікарні) — і більшість міністерств сказали, що не можуть чекати кінця наступного року», ― наголосив Дубілет.

Міністр підкреслив, що через це у держбюджеті 2020 року знижено бюджет на перепис з 3,4 млрд. гривень до 1.4 млрд і в разі виконання усього запланованого, можна буде заощадити ще близько 1 мільярда гривень, які підуть на медицину та інші важливі програми.

Результати досліджень будуть опубліковані вже цього року.